Goobit som driver kryptositen BT.CX: ”Vi är på väg att bli den nya folkaktien”

Kryptovalutor når hela tiden nya nivåer och ses som ett intressant investeringsval av allt fler aktörer, som vill bredda sin portfölj med annat än ännu fler aktier, valutor och råvarutillgångar. I det läget har det svenska bolaget Goobit, som driver sajten BT.CX, passat på att ta steget in på börsen.
– När branschen växer gör vi också det och steget in på börsen kändes som det mest naturliga, säger Pär Helgosson, VD för bolaget, som hade sin börsintroduktion i början av maj.

Vi lever i en tid där nya pengar trycks i rasande takt och ett bolags värde kan bygga mycket mer på enormt stora framtidsvisioner än ren fundamental information om detsamma. Så, vad är egentligen en trygg investering – och vad är inte det? Kan vi en gång för alla slå fast att kryptovalutor faktiskt är här för att stanna och kan vara ett riktigt intressant komplement till andra tillgångar i investeringsportföljen?

Om du frågar Pär Helgosson, VD för nyligen börsintroducerade Goobit, så är svaret ett absolut ja. Och han bygger sitt resonemang på bolagets kunskaper i snart ett decennium.

– Vi på Goobit startade vår verksamhet redan för nio år sedan. På den tiden har vi införskaffat oss en enorm kunskapsbank med erfarenheter från kryptovalutor och blockkedjeteknik. Det är därför vi har vågat ta det här stora och otroligt tillfredställande steget ut på börsen, säger han.

Kryptobranschen har gått från att utvecklas av individer, som kört sitt eget race, till att fullt ut accepteras av såväl finansiella institutioner, som världskända bolag, som elbilsföretaget Tesla och kreditkordsföretagen Mastercard och VISA (med all respekt för att de företagens repertoarer är bredare än så).

Här är några häpnadsväckande fakta, som Pär Helgosson serverar en vecka efter börsnoteringen:

– Vi var en av de mest omsatta aktierna på Nasdaq First North Growth Market vår första vecka, säger han.

– Vi har fått närmare 8000 nya aktieägare bara på Avanza och Nordnet. Våra första 4 dagar omsatte vi 48 miljoner aktier, mer än hela free floaten som var 45 miljoner vid introduktionen. Vi var den mest köpta aktien på Avanza, säger han.

Han konstaterar att aktiekursen tagit riktning norrut i raketfart:

– Vi har haft en enorm omsättning på aktien sedan introduktionen.

Han konstaterar nöjt:

– Vi är på god väg att bli den nya folkaktien.

Goobit har som mål att hjälpa sina kunder i överbryggningen från det gamla, traditionella eko- systemet till det nya, digitala affärslandskapet. De har märkt att bolag och institutioner är redo att suga åt sig som svampar av de nya kunskaperna, som Goobit vill förmedla, och som är på väg att ta plats i allt fler bolags portföljer.

– Bitcoin har blivit en allt mer självklar och accepterad form av tillgång. Det är inte lätt att hitta andra sorters tillgångar, som har haft den här raketartade utvecklingen det senaste decenniet.

Pär Helgosson berättar att Goobit var den första registrerade aktören i Västeuropa och att man följer samma regler gällande penningtvätt, som finansiella institut och banker är ålagda att följa.

Med facit i hand efter en fantastisk första börsvecka, konstaterar han:

– Vi har ett starkt momentum nu. Genom den lyckade börsintroduktionen kan vi nu skala upp vår tillväxt och växa i Norden och övriga Europa.

FAKTA OM GOOBIT

Svenska Goobit är ett av Europas första och Sveriges största bolag inom krypto och bitcoin och grundades 2012. Goobit driver även växlingstjänsten BT.CX. Företaget är registrerat hos FI och följer de regleringar som finns inom EU för penningtvätt. Goobit har sedan starten haft en total omsättning på 1,7 miljarder kronor och har idag cirka 200 000 kunder.

Goobit.se

Sandra Ahlqvist

Learn More →