Guide för bus eller godis (Trick or Treat)

Varje år råder stor förvirring kring vilken dag som barnen ska gå bus eller godis. Butterick’s har därför tagit fram en guide för att underlätta halloweenfirandet.

I USA firas halloween den 31 oktober varje år och det är alltid på den dagen barn och vuxna klär ut sig och knackar dörr. I Sverige är det lite rörigare då vi förhåller oss både till amerikanska halloween och Alla helgons dag, som i år infaller lördagen den 6 november. Det finns som sagt inga regler för när halloween ska firas utan vi kan fira halloween flera gånger, på olika sätt och med olika personer. Många firar hela oktober med en grand final den 31 oktober. Likt andra högtider bör pynt och dekoration komma upp tidigt för att fånga den rätta känslan.

Bus eller godis 2021
I år infaller halloween en söndag, så strunta i lördagsgodiset och lägg allt krut på söndagen. Bus eller godis funkar bäst när det mörknat så klockan 18.00 är en bra tid att börja knacka dörr. Mörkret har lagt sig och de flesta är hemma och förbereder söndagsmiddagen. I många områden kommer de vuxna överens om att ställa fram en halloweenpumpa med tända ljus utanför huset som betyder ”välkommen in”.

Förberedelser – välja dräkt
Tänk på att din maskeraddräkt måste vara praktisk att gå i. Välj en dräkt som inte är för lång. Det är mörkt ute och du vill inte snubbla. Kolla vädret och välj en dräkt som håller dig varm eller funkar utanpå ytterkläderna. Se till att ta bekväma skor - du kommer att gå runt en hel del för att fylla godishinken!

Väljer du att bära mask, se till att du kan se ut. Ett tips kan vara att använda ansiktsfärg i stället.

Knacka dörr
Ett tips är att knacka på hos grannar där det lyser eller om det står en pumpa utanför. Det betyder att folk är hemma och firar – och är redo att ge er godis. När grannen öppnar, le och säg ”bus eller godis”. Sträck fram din godishink. När grannen tar fram skålen med godis och bjuder kan det vara frestande att ta mycket godis men tänk på att det kommer andra barn till huset efter dig. Det ska räcka till hela kvarterets gottegrisar. Om husets lampor är släckta är det förmodligen ingen hemma. Hoppa över det huset och gå vidare till nästa.

Glöm inte att tacka för godiset och hälsa glad halloween.

Knacka på eller ring på dörren. Om ingen svarar på din knackning efter någon minut kan du prova en gång till. Om ingen svarar efter det är det bara att gå vidare till nästa hus.

Vad väntar du på. Samla ihop ett gäng kompisar, ta på dig din favoritdräkt, packa med ett par ficklampor och gör er redo att samla in godis. Glad halloween!

Förstora Butterick's halloween-guide genom att klicka på bilden:

Butterick’s Leco är Sveriges roligaste butikskedja och har varit Festspecialist sedan 1903. På Butterick's hittar du allt till festen och kalaset såsom duknings- och dekorationsartiklar, roliga/udda presenter samt maskeradkläder och tillbehör. Det som Butterick's är mest känt för är sina skämtartiklar som än idag är deras toppsäljare.

Idag har Butterick’s butiker i Stockholm, Täby, Mall of Scandinavia, Göteborg, Malmö, Lund, Halmstad och Helsingborg. Butterick's finns även som shop-in-shop i Barkarby, Kungens kurva, Uppsala och Tidaholm samt naturligtvis också webbutiken www.buttericks.se.