Här är det heta och riktigt roliga träningstipset inför hösten

När restriktioner lättas vill allt fler komma igång med sin träning. En aktivitet som ökat rejält i popularitet är klättring och enligt Thom Hörnström, marknadschef på Klättercentret, är det inget som förvånar.

– Att klättra är inte bara riktigt roligt. Det är dessutom lätt att komma igång och är väldigt bra träning.

I och med att samhället öppnar upp och restriktioner hävs kan vi äntligen börja återgå till det normala. Samtidigt väljer många att leta efter nya sätt att träna på, istället för att gå tillbaka till samma gamla gym –vilket gör att många istället börjar få upp ögonen för klättring.

Ett effektivt sätt att både kombinera träning med nöje, menar Thom Hörnström, marknadschef på Klättercentret.

– Många tror att de behöver vara sjukt vältränade för att komma igång, men det behöver man inte alls vara. Det är lätt att komma igång, och det finns alltid nya sätt att ta sig an utmaningarna på väggarna. Dessutom är det en funktionell träning eftersom man använder hela kroppen.

Se priserna hos Klättercentret – klicka här

Trevlig stämning
Förutom att vara en rolig och balanserad träningsform finns flera positiva aspekter med klättring, menar han. Ett bra exempel är den trevliga stämningen och den goda sammanhållningen som så gott som alltid finns inom klättervärlden.

– Det är en vital del. Klättrar du på rep är du också en del av ett lag, och då är det ännu svårare att inte börja prata eller ge tips. Just att heja på varandra och hjälpas åt är något de gör även i tävlingssammanhang.

– Det är helt fantastiskt att de fortsätter göra så i tävlingsdelen, där man tillsammans försöker komma fram till det lättaste sättet att ta sig upp på. Stämningen är en stor del av klättringen, skulle jag säga. Man behöver inte känna sig orolig som nybörjare att inte komma in i gänget. 

Första gången? Läs detta!

Hyr allt på plats
Den som önskar klättra behöver sällan åka långt för att göra det. I Stockholm finns riktigt trevliga lokaler i Akalla, Solna, Telefonplan och vid centralstationen. 

– I Västerås har de en jättefin ny anläggning. Sen finns vi även i Uppsala och Malmö, säger Thom.

Vill du börja klättra är det bara att ta sig till ett av deras gym. Ingen tidigare förkunskap krävs och du kan hyra allting på plats, säger han och avslutar:

– Det är verkligen sjukt roligt. Såpass roligt att du förmodligen kommer glömma bort att du tränar. 

Klättercentret slog upp porten till den första klätteranläggningen i Solna, Lucia 2003. Vi ville starta en anläggning för klättring som var till för alla, där både nybörjare och avancerade klättrare kunde känna sig välkomna. En plats som inte var en exkluderande miljö för redan inbitna klättrare, utan som kunde attrahera en större krets.

Victor Christophe

Learn More →