Börja cykla mountainbike – så kommer du i gång, med prylarna du faktiskt behöver

Det cyklas för fullt i Sveriges skogar. Att cykla mountainbike har blivit en sport för både stora och små, en hobby för hela familjer och en träningsform för såväl motionärer som atleter. Cyklingen har spridit sig som en löpeld hos det svenska folket. Men att ge sig in i cykelvärlden kan kännas både svårt och dyrt, men det behöver det inte vara. TCMcykel ger sina bästa tips på hur du kommer i gång med cyklingen i skogen.

En mountainbike – vad är det?
Vad som gör en cykel till en mountainbike är ramens geometri och cykelns dämpning. Cykeln är byggd att klara av ojämnheter och hårda stötar. Man skiljer på heldämpade mountainbikes, med dämpning både fram och bak, och mountainbikes som endast har framdämpning. Som instegscykel räcker det bra om cykeln har framdämpning, också kallat för en hardtail. Med en hardtail klarar man de flesta stökiga underlag men cykeln funkar även bra när du cyklar på vanliga vägar. 

Glöm inte att ta många pauser och njuta av skogen

Att cykla mountainbike är en utmaning både fysiskt och psykiskt, både flås och fokus krävs. Därför kan det vara smart att börja på lite lättare stigar som man är bekant med och sedan succesivt höja nivån. Det kan även vara skönt att ta med en kompis på cykelturen, vare sig man är nybörjare eller inte, för att inte riskera att bli själv ute i skogen om olyckan är framme. Det är också lätt hänt att cykelturen blir längre än förväntat. Att ta med vätska och något att äta ifall energin tryter är smart. Med flaskställ på cykeln och en sadelväska får du med allt du behöver. 

Cykla som ett proffs med snabba ben och smarta växlingar
Att cykla i stan och skogen skiljer sig åt en hel del. Det finns några enkla knep för lättare ta sig fram på stigarna. Trots att de stenar och rötter som ligger precis framför cykeln tenderar att fånga hela ens uppmärksamhet är det viktigt att försöka lyfta blicken och ha fokus långt fram. Då blir det lättare att cykla stabilt och att planera sin rutt. Utöver det är det en bra idé att stå upp och cykla över utmanande underlag, då blir det lättare att parera snabbt och kontrollerat. Att växla smart och effektivt är en större utmaning än man kan tro. Försök vara förutseende och växla i god tid, innan du är mitt i den branta backen. Generellt är det klokt att försöka hålla nere växlarna. Låga växlar och snabba ben gör att du orkar längre och inte bränner ut dig för tidigt. 

Att uppleva de svenska skogarna på en cykel är underbart. Ge dig ut och testa!

Det finns flera prylar som är absolut nödvändiga innan du ger dig ut i skogen. Välj att lägga krutet på en cykelhjälm, det är det viktigaste i hela utrustningen. Om du väljer en cykelhjälm med rotationsskyddet MIPS minskar risken för allvarliga hjärnskador vid krasch. Utöver det är det klokt att packa med en reservslang och handpump. Får man punka långt in i skogen kan vägen hem bli lång och utmanande. För att värna om cykeln är det också nödvändigt med en kedjeolja och ett tvättmedel, annars kommer cykeln snabbt slitas. Smörj kedjan inför vartannat pass och tvätta av cykeln vid behov med ett rengöringsmedel som är anpassat för cykel. Och glöm inte att det är lag på att cykeln är utrustad med ringklocka och reflexer!

Prylarna man kan skippa
Det är lätt att bli shoppingtokig i cykelvärlden. För den som vill gå all in i cyklingen finns oändliga möjligheter att grotta ner sig i prylar och detaljer men innan man har blivit frälst kan det vara smart att välja bort det överflödiga. Dina vanliga träningskläder duger fint. Om du vill satsa på något plagg välj då ett par cykelbyxor med vaddering, då blir cykelturen en skönare upplevelse och du slipper en öm bakdel dagarna efter. Även vanliga träningsskor funkar bra i stället för cykelskor som man klickar fast i pedalerna i början. Då är en smartare investering att satsa på ett par plattformspedaler med bra grepp. 

Vi som driver och jobbar på TCMcykel.se har alla en lång erfarenhet av cykling, och du ska veta att vi lagt avsevärd kärlek på din cykel innan den packas och skickas från oss. Med vårt stora lager kan vi också säkerställa en snabb leverans av dina produkter. För dig som föredrar att besöka någon av våra fysiska butiker så kan du räkna med att alltid möta en serviceinriktad och kunnig personalstyrka. Vårt koncept bygger på att sälja rätt cykel och utrustning för just dina behov.

Victor Christophe

Learn More →