Här är framtidsyrket inom 3D-design och produktutveckling: “Stort rekryteringsbehov”Vill du arbeta med design och produktutveckling inom teknikbranschen? Då kan yrkeshögskoleutbildningen 3D-CAD konstruktör/innovatör vara helt rätt val för dig. Under två år får du spetskunskap i CAD, “Computer-Aided Design”, och kan efter avslutad utbildning titulera dig CAD-konstruktör, CAD-tekniker/-designer eller produktutvecklare.

Utbildningen fyller en viktig funktion, det ser man på anslutningen och engagemanget från alla lokala företag, säger Per-Olov Olsson, tidigare sektionschef på ÅF Industri.

Gillar du problemlösning och vill arbeta med kreativ design- och produktutveckling? Nu är den perfekta tiden att förvandla den drömmen till verklighet. Det råder ett stort behov av nya talanger inom teknikbranschen. Därför har Hälsinglands Utbildningsförbund startat den tvååriga yrkeshögskoleutbildning 3D-CAD konstruktör/innovatör. Utbildningen genomförs på distans och undervisningen sker via föreläsningar, problembaserade övningar, studiebesök, lärande i arbete (LIA) och examensarbete.

Kolla in filmen från 3d-CAD-utbildningen här

Innehållsrik och social distansutbildning
Mai Skoglund, utbildningslärare i CAD-ämnena, beskriver utbildningen som innehållsrik och social trots dess distansupplägg. 

– Vi har några obligatoriska träffar varje termin, annars är utbildningen väldigt flexibel. Som studerande kan du sitta på plats på CFL Bollnäs i vårt fysiska klassrum eller vid andra lärcentrum i landet, men också hemma, så länge du har en bra internetuppkoppling. Du får låna dator med nödvändiga programvaror under hela studietiden. Kommunikation och samarbeten med övriga utbildningsdeltagare sköts enkelt via våra digitala plattformar, säger Mai Skoglund. 

Här hittar du ansökan som är öppen 1 mars-15 maj 

“Stort rekryteringsbehov”
I två perioder genomförs LIA, lärande i arbete, vilket innebär att utbildningen är förlagd på en arbetsplats. Här får du som studerande möjlighet att vidareutveckla dina kunskaper och färdigheter, samt knyta värdefulla kontakter inom branschen. Då efterfrågan på CAD-utbildade är stor av till exempel förpacknings-, elkraft- och fordonindustrin är utsikterna att få jobb efter examen goda.

ÅF Industri är ett av de företag som deltagit i arbetet att forma utbildningen. Enligt tidigare sektionschefen Per-Olov Olsson är den ovärderlig.

– Utbildningen fyller en viktig funktion, det ser vi på anslutningen och engagemanget från alla lokala företag. Alla ser fram emot att rekrytera de yrkesexaminerade.

Nuvarande utbildningsdeltagaren Alice Nordlund är positivt överraskad av utbildningen.

– Jag har alltid varit intresserad av teknisk inredning och design. Så dök den här utbildningen upp och allt kändes helt rätt, avslutar Alice Nordlund.

Har du frågor om utbildningen? Då är du varmt välkommen att kontakta utbildningsledare Ulla Stålberg på ulla.stalberg@hufb.se för mer information.

3D-CAD konstruktör/innovatör är en 2-årig yrkeshögskole­utbildning på distans. Undervisningen sker genom föreläsningar, problembaserade övningar, studiebesök och lärande i arbete (LIA) samt examensarbete. 

Mer information om utbildningen och ansökan hittar du här.