Här är smarta utbildningsvalet för den som vill ha ett bra jobbNu är det dags att söka höstens utbildningar. För den som vill ha stor chans till jobb är en yrkesutbildning ett bra val.
– En tredjedel eller mer av studietiden är praktik, vilket skiljer en YH-utbildning från andra högre utbildningar, säger Emma Tisell, rektor för yrkeshögskolan på Campus Varberg. 

För den som ska plugga vidare i höst är det hög tid att välja utbildning nu. Men det är inte alltid så lätt att veta vad som passar just en själv. Är man ute efter en utbildning med mycket praktik och hög anställningsbarhet ska man kika på utbildningsformen YH, som står för yrkeshögskoleutbildning. På Campus Varberg har man många olika YH-utbildningar att välja bland – allt från mjukvaruutvecklare till medicinsk sekreterare. Här delar skolans rektor Emma Tisell med sig av fyra fördelar med att läsa på yrkeshögskola.

1. Hög anställningsbarhet:
Den kanske viktigaste fördelen med en yrkeshögskoleutbildning är att studenterna får en kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.
– YH-utbildningarna är framtagna utifrån ett faktiskt behov på arbetsmarknaden. Finns det inte ett behov av fler med en viss utbildning säger myndigheterna nej till att fortsätta driva den utbildningen. Det här skiljer sig från universitetet där man tar in lika många på utbildningarna oavsett hur många som behövs på arbetsmarknaden, säger Emma Tisell.

Det här är också anledningen till att utbildningsutbudet och innehållet varierar över tid.

2. Många får jobb:
Eftersom kompetensen efterfrågas på arbetsmarknaden får många YH-studerande jobb direkt efter examen. Mer än nio av tio får jobb året efter examen, enligt statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan.
I vissa avgångsklasser är siffran 100 procent. Man kan säga att studenterna har framtiden ganska väl i sina händer om de vill, säger Emma Tisell.

3. Mycket praktik:
Alla YH-utbildningar innehåller mycket praktik. Under praktiken, kallad LIA, får studenterna handledning av arbetsgivaren.
Det här ger såklart många fördelar. Studenterna får chans att vidareutveckla sina kunskaper från skolan i en verklig miljö. De får arbetslivserfarenhet och träning i yrkesrollen i skarpt läge. Och många gånger leder praktiken faktiskt till jobb. Drygt hälften av de examinerade som hade ett arbete året efter utbildningen hade genomfört någon LIA-kurs hos sin nuvarande arbetsgivare, enligt siffror från Myndigheten för yrkeshögskolan.

 4. Nära samverkan med näringslivet:
Alla utbildningar på Campus Varberg är djupt förankrade i verkligheten och framtagna i nära samspel med representanter från olika företag och verksamheter. De är aktiva både när det gäller planering och genomförande av utbildningarna. Och studenterna möter dem på föreläsningar, i olika projekt och såklart på din praktik. Det här leder till att studenterna får kontakter i arbetslivet – vilket ökar chanserna att få jobb efter examen.


• Campus Varberg ger högskole- och yrkeshögskoleutbildningar i nära samverkan med näringslivet.  
• Här finns 1500 studenter, 11 yrkeshögskoleutbildningar och 5 högskoleprogram.
• Våra lokaler ligger endast ett stenkast från havet och det berömda kallbadhuset i Varberg.
• Med sitt läge mitt i Halland är pendlingsmöjligheterna goda både till Göteborg och Halmstad.

Läs mer på: 
www.campus.varberg.se