Här är gymnasiet för dig som vill vistas i och lära dig mer om naturenDags att börja tänka på gymnasieval? Intresserar du dig för djur, natur eller friluftsliv och önskar arbeta med det i framtiden, är Ryssbygymnasiet det perfekta valet för dig. Tänk dig att få arbeta i skogen eller leda spännande aktiviteter i natursköna miljöer? Det ultimata valet för dig som vill kombinera teori och praktik på bästa sätt!

Ryssbygymnasiet är naturskönt beläget mellan Ljungby och Växjö alldeles intill Ryssbysjön. Skolan är omgiven av småländska skogar och jaktmarker vilket är perfekt för dig som funderar på framtida jobb där du får vara nära naturen. Här får du avlasta teori-nötandet med tid ute i sköna miljöer. Dessutom har Ryssbygymnasiet riksintag och internat, vilket gör att du har möjlighet att söka deras utbildningar var du än bor i landet. 

Ryssbygymnasiet har insett vikten av att studera precis det man intresserar sig för. Därför finns valmöjligheten, vare sig vilken du utbildning du väljer, att lägga till kurser för att få högskolebehörighet att läsa vidare. Du får även möjlighet att knyta kontakter inför arbetslivet och chansen att du får jobb efter din utbildning är mycket stor!

Vill du arbeta i naturen? Klicka här för att läsa mer

Det här kan du läsa
Om du väljer att läsa Naturvetenskap får du bredast möjliga behörighet. Här får du både lära dig nyttig praktisk erfarenhet och teori där du får möjlighet att göra undersökningar och experiment ute i naturen och studera växter och djur på plats. Dessutom ingår 15 veckors praktik i alla skolans utbildningar, som skapar nyttiga kontakter för framtiden. 

Nyligen har Ryssbygymnasiet startat en ny profil: Naturturism. Denna profil passar dig som brinner för aktiviteter i naturen och vill jobba med att instruera och leda människor i naturupplevelser av olika slag. Det kan handla om allt ifrån att leda kortare vandringar, cykla i terräng eller paddla kanot eller kajak. I denna utbildning får du möjlighet att certifiera dig inom massor av olika områden och även bli certifierad naturguide. 

Har du istället kanske ett intresse för maskiner och teknologi finns Skogsbruksprofilen. Här får du lära dig olika sätt att sköta arbete i skog och alla elever får kort och certifikat för att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden. Efter att ha läst detta program kan du exempelvis bli egenföretagare, arbeta som skotar- eller skördarförare eller som motormanuell skogsarbetare.

Visste du förresten att Ryssbygymnasiet har en omtalad restaurangutbildning? Här har bland annat Klas Lindberg (Årets kock 2012) och Peter J Skogström (Årets kock 2006) startat sin karriär!

Vi på Ryssbygymnasiet drivs av övertygelsen att kvalitativt lärande i en trygg miljö ger en oslagbart bra start på framtiden. Därför välkomnas du som elev hos oss av välutbildad och engagerad personal, som ser varje elev och arbetar för att just du ska få de bästa förutsättningarna. Vi är stolta över att ha lärare som är både legitimerade och har gedigen branscherfarenhet. Kanske är deras goda kunskaper en av anledningarna till att våra elever ofta går långt, oavsett vilken väg de väljer efter studenten.

Gymnasietiden är tre intensiva år då du samlar på dig en massa kunskap som du har nytta av hela livet. Men den består inte enbart av plugg – och Ryssbygymnasiet är mycket mer än bara en skola. På vårt internat knyter elever vänskapsband för livet. Här får du en trygg bas bland likasinnade vänner och med erfaren fritidspersonal som tar hand om dig när du behöver.

På Ryssbygymnasiet blir du sedd för den du är och kan utvecklas till det du vill bli.

Välkommen till vår skola!