Här ligger bostäderna som räddar livEn ytterdörr som går att låsa är en grundläggande rättighet, men i Kenyas huvudstad Nairobi är den inte självklar. I slumområdet Kibera går en järnväg tvärs genom marknaden, en enkel promenad riskerar livet. We Effect arbetar med att bygga nya bostäder åt befolkningen i Kibera, långt ifrån järnvägsspåret med rättigheten att kunna låsa sin ytterdörr.

– Vi arbetar med grundläggande rättigheter. Utvecklingsstegen har börjat tas, nu är det viktigt att vårt arbete fortsätter, säger Maria Kaarto, Handläggare på We Effect. 

I Kenyas huvudstad Nairobi ligger ett av världens största slumområden, Kibera. Området präglas av lerkåkar med hårda golv och ytterdörrar som inte går att låsa, allmänna toaletter som är farliga för kvinnorna i området att besöka om natten och ett järnvägsspår som skär rakt igenom Kiberas marknad. Den påfrestande levnadsstandarden i området gör att den genomsnittliga livslängden ligger på 30 år, men i dag arbetar We Effect med att invånarna ska få sina grundläggande rättigheter tillgodosedda.

Att bo i Kibera
När staten bestämde sig för att börja riva bostäderna närmast järnvägen i Kibera och förflytta befolkningen blev många rädda. Vutita Rebah tog hand om sin familj mitt i Kibera, bara ett par meter från järnvägsspåret och var rädd att hennes familj skulle hamna på gatan. Hon bor med sin mamma Kazalina Musimbi och sina fyra barn. Vutita växte upp med sju syskon. I dag är endast fem av dem fortfarande vid liv.

– Vi växte upp här i Kibera, i ett skjul som var byggt av det vi kunde hitta. Det var otryggt och tågspåret går rakt igenom kåkstaden. Alla här känner någon som dödats av tåget, berättar Vutita.

Vill du vara med och bidra? Klicka här

Räddades av flytten
Det är ingen som vet säkert hur många som bor i Kibera. Kazalina berättar att hon sett två personer köras på av tåget, men numera bor familjen i ett nybyggt hus med bland annat egen toalett, låsbar ytterdörr och vatten. En stor skillnad mot lerkåkarna de kommit ifrån.

– Jag blev rånad vid två tillfällen i vår förra bostad. Vi hade nästan ingenting, men de tog allt jag hade. Vid ett tillfälle misshandlade rånarna mig så svårt att jag bröt två revben. I dag mår jag bra och har en dörr som jag kan låsa. När jag går ut stänger jag dörren och låser. När jag kommer tillbaka låser jag upp och allt i det här rummet är precis som det var när jag lämnade det, berättar Kazalina och skrattar.

Bygger bostäder tillsammans
We Effects partnerorganisation har funnits länge i Kibera och utbildar befolkningen samt medlar mellan de boende och myndigheterna. I samarbete med We Effect ser partnerorganisationen till att de vars hus rivs ner av staten får nya bostäder och sakta men säkert ett bättre liv. Många står fortfarande på väntelistan och väntar tålmodigt på att få ett värdigt boende

Vill du också bygga en bostad åt befolkningen i Kibera? Klicka här

– Det tar tyvärr inte slut efter att de fått sitt nya boende. Stora delar av vårt arbete innefattar att befolkningens rättigheter tillgodoses , de ska få utbildning och arbetsmöjligheter. Människorna här saknar tillgång till  grundläggande sjukvård och många barn går inte i skolan. Barnadödligheten är fortfarande hög, men det här är steg i rätt riktning, säger Maria Kaarto, Handläggare på We Effect.

– När alla hus i Kibera ser ut såhär kommer det bli bra. Gud vet när det händer, men det kommer bli bra. Jag har mycket tålamod, avslutar Vutita med ett leende.

We Effect är världens största kooperativa biståndsorganisation. Det är en svensk biståndsorganisation som sedan starten 1958 tänker och agerar långsiktigt – för att förändringar ska bestå. Vi är verksamma i över 20 länder världen över. We Effect arbetar för att utrota fattigdomen i världen. Vi fokuserar på jämställdhet, kvinnor och hjälp till självhjälp, där människor tillsammans organiserar sig. Då blir effekten att fler familjer får ökade inkomster, mat på bordet och tak över huvudet – och kan ta klivet ur fattigdomen för gott. Våra fokusområden är landsbygdsutveckling, bostäder, jämställdhet och tillgång till mark. Bakom organisationen står ett sextiotal svenska företag och organisationer med rötter i den svenska kooperationen och vi grundades av Kooperativa Förbundet. 

Varmt välkomna att kontakta oss!

Telefonnummer: 08-120 371 20
E-post: givarservice@weeffect.se