Därför hjälper recensioner oss att fatta bättre beslutI dagens digitala värld fattar vi fler beslut via internet. Inte minst inom handeln där internetshopping gör stor succé, men även inom nöjesindustrin. Om vi så ska handla en vara på nätet eller se en film på bio, så influeras vi ofta av andras omdömen. I denna artikeln kikar vi närmare på varför recensioner hjälper oss att fatta bättre beslut.

Så länge det har funnits konstnärer har det funnits kritiker. Men att livnära sig på att dela med sig av sina åsikter var först något som började etableras under den industriella revolutionen, i takt med att tidningarna fick stor spridning efter att tekniska landvinningar gjordes i tryckeribranschen.

Alla kan vara recensenter

Numera, med internets markanta framväxt, kan alla vara recensenter. Vi ser det bland bloggare, youtubers, influencers och framförallt i olika forum och köpsajter. Idag har nästan alla stora företag en hemsida man kan beställa från och ofta kan också deras kunder recensera produkterna eller tjänsterna. Att livnära sig på sin kritiska förmåga må vara få förunnat, men att få sin röst hörd och tycka till, är lättare än någonsin.

Som vi ser på det hela är detta ett spännande steg i relationen mellan säljare och konsumenter. När fler kan få sina röster hörda ökar också möjligheten att påverka produkten eller tjänsten i fråga, oavsett om det rör sig om ett klädesplagg eller en guidad tur genom Gamla stan. Ett område som har vunnit stor mark den senaste tiden är internetbaserat spelande. På exempelvis informationssajten JohnSlots kan besökarna ta del av informativa recensioner av olika slots på nätet och läsa om deras för- och nackdelar. Det går också att ta reda på om casinot har beviljats svensk spellicens och vilka välkomsterbjudanden de har.

Fördelarna med detta är så klart många. För när det kommer till något så pass känsligt som spel om pengar, vill väl vi alla oss känna sig så säkra som det bara går? Genom att ta del av den här typen av recensionstjänster, kan vi snabbt se om spelsidorna lever upp till regeringens säkerhetskrav, om de erbjuder trygga transaktioner via tjänster som Trustly och Paypal, och om det går att legitimera sig säkert med sitt BankID, så att man slipper dela med sig av sina känsliga kort- och personuppgifter. Eftersom bara de bästa alternativen blir rekommenderade, ställer det i längden krav på de andra aktörerna att leva upp till samma nivå. De vill ju också kunna attrahera nya kunder med samma förmåner.

Recensioner kan också vara tacksamma att ta del av inför ett köp. Genom att se vilka åsikter andra har yttrat, kan man snabbt se om det är något som är värt att investera i. Kanske är de snygga kängorna jobbiga att gå in? Kanske tenderar de billiga brallorna att spricka? Och så vidare.

Med andra ord är recensioner både ett sätt att få information om experters eller användares erfarenhet av en produkt eller en tjänst, och ett maktmedel för att ställa krav på säljaren. Så låt även din röst bli hörd.