Hon skapade sitt viktiga drömjobb – i Ghana

Många vill göra världen till en bättre plats – men det är få som faktiskt gör något.
Camilla Brandow grundade den ideella organisationen The Free Projects som är aktiv i norra Ghana.
– Jag tycker att det är viktigt att visa att vi på individnivå kan göra skillnad, säger hon.

Att göra världen till en bättre plats är en önskan som inte är helt obekant för många – en önskan som i många fall förblir en önskan. Camilla Brandow är en av de som valde att förverkliga sin.
– Jag agerade på en idé och startade en resa som tagit mig längre än vad jag hade kunnat ana. Det är viktigt att visa att vi på individnivå kan göra skillnad genom att minska avståndet mellan tanke och handling, säger hon.
Vill du vara med och förändra världen? Stöd The Free Projects här

The Free Projects arbetar sedan starten 2012 helt ideellt med utvecklingsprojekt i Karimenga i norra Ghana. Idag är The Free Projects en etablerad verksamhet med en tydlig vision, ett brett nätverk och unik erfarenhet med flera projekt bakom sig. Men det var inte länge sedan Camilla, grundaren av organisationen, stod ensam med en idé hon ville förverkliga.
– Jag arbetade som receptionist och kände att jag inte fick utlopp för min energi och kreativitet. Jag ville rikta den mot något som gjorde skillnad. Utan varken erfarenhet eller kunskap bestämde jag mig och i dag arbetar jag med mitt drömjobb och får vara kreativ, samtidigt som jag gör skillnad för andra.

Bygger en lågstadieskola
Hittills har organisationen byggt en högstadieskola, borrat efter rent vatten, installerat solceller och byggt en datorsal. Under 2018 väntar bygget av en lågstadieskola och därefter vill Camilla växla upp sitt arbete och skapa förändring på ett ännu större plan. 
– När lågstadieskolan är färdigställd kommer jag ta ett nytt angreppssätt med en strategisk inriktning där jag använder mig av den erfarenhet och kunskap jag samlat på mig under åren. Min förhoppning är att skapa förändring på ett ännu större plan, säger Camilla.
Här ser du alla projekt som The Free Projects har arbetat med

Varje projekt finansieras olika, men är alla lika viktiga för organisationens fortsatta arbete. Finansiering sker genom olika typer av events, föreläsningar, samarbeten med företag i deras CSR-arbete och bidrag från privatpersoner.
– Vad som skiljer vår organisation från andra är att du som vill vara med och göra skillnad på ett personligt plan kan se precis vart dina pengar går och vilken skillnad det gör för andra. Du kan vara med och göra världen till en bättre plats.