Stanna tiden en stund – i UppsalaAllt fler svenskar väljer weekendupplevelser inom Sverige för att minska sin påverkan på klimatet. Uppsala, som också är utsedd till världens bästa klimatstad, är en perfekt weekenddestination för dig som söker upplevelser och aktiviteter utan att behöva resa särskilt långt.

Att hinna med mycket på weekendresan kräver oftast noggrann planering. En weekend i Uppsala gör det betydligt enklare – i den mysiga stadskärnan tar du dig enkelt runt till fots mellan historiska platser, kulturevenemang och spännande restauranger på nolltid. Resan hit är kort, och du tar enkelt tåg istället för flyg. Utnämnd till världens bästa klimatstad seglar Uppsala upp som en populär weekenddestination inom Sverige just nu.

Ta en paus
– I Uppsala kan du som besökare stanna upp och ta en paus från vardagen. Koppla av och umgås eller uppleva någonting tillsammans. Staden har en spännande teater- och musikscen och ett brett restaurangutbud, något som lockar många, berättar Natalia Michell, projektledare på Destination Uppsala.

En weekendresa tar dig bort från vardagens förpliktelser, ger dig möjligheten att vara här och nu, att stanna tiden en stund. Men det betyder inte att du behöver ta det lugnt. Promenera eller cykla i de historiska kvarteren och in i mysiga stadsträdgården, smit in på Bryggeri Ångkvarn längs Fyrisån efter ett besök på Uppsalas konstmuseum, beläget i stadens rosa slott. Små butiker, internationella kedjor och kaféer ryms i den kompakta stadskärnan. Och på kvällen fylls restauranger, barer och kulturscener med liv – allt en kort promenad bort. 

Kultur och historia
Uppsala inspirerar med ett rikt kulturliv, spännande evenemang och hela Sveriges historia – på en och samma plats. Som en av landets äldsta städer har Östra Aros, som Uppsala hette till och med 1200-talet, ett rikt historiskt och kulturellt kapital. Något som har resulterat i att museipaletten i Uppsala är färggrann. 

Här är sevärdheterna många och spännande för hela familjen. I de historiska kvarteren ligger museerna på gångavstånd; Uppsala domkyrka, Carolina Rediviva, Uppsala slott, Universitetshuset Botaniska trädgården och Tropiska växthuset bland annat.

Spendera en heldag på museum i Uppsala – läs mer

Mat & dryck
I Uppsala är de stolta över sitt utbud av krogar och restauranger, många listade i White Guide - Sveriges motsvarighet till Guide Michelin. Bland favoriterna finns prisbelönta Villa Anna och Dryck & Mat, men också moderna nykomlingen Miss Voon och den lokala favoriten Peppar Peppar.

Upptäck alla White Guide krogar i Uppsala

Ljusfestival i november
I Uppsala arrangeras det ett flertal evenemang i stadskärnan. Ett är ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala som under tre veckor i november livar upp stadskärnan. Den hyllar platser, fenomen och profiler med stark koppling till Uppsala och allt som sker här. Det utlovas även roliga kringaktiviteter som kan upplevas med familjen, vänner eller på egen hand.

Läs mer om Allt ljus på Uppsala

Destination Uppsalas uppdrag är att positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper.

Hemsida: destinationuppsala.se