Jakten på miljövänliga solceller

RISE har fått ett anslag från SSF (Stiftelsen för Strategisk Forskning) för att försöka få fram nya sätt att tillverka solceller. I fokus ligger så kallade hybridperovskiter. Ansvarig på RISE är professor Per H. Svensson.

Experter på samhällsproblem

– Vi jobbar mycket med stora samhällsproblem inom RISE, förklarar Per H. Svensson. Och ett stort problem idag är framtidens energiförsörjning. Solceller med hybridperovskiter är lätta att tillverka, men de mest effektiva innehåller bly. Det är ingenting vi vill ha i naturen, så vi måste försöka hitta alternativ till det.

Några alternativ känner man redan till, men de har alla någon nackdel jämfört med de rådande materialen. Ett exempel är att jobba med komponenter som ger sämre effekt men är helt miljövänliga. Förhoppningen är att Pers forskning ska hitta vägar som inte nödvändiggör den typen av kompromisser. Själv ser han mängder med möjligheter, både i nuet och på sikt.

– I framtiden kanske man försöker framställa solceller av cellulosa, föreslår han. Det skulle möjliggöra både billigare solceller och en miljövänlig återvinning.

Intressant material

Materialet som ligger till grund för Pers forskning kallas hybridpervoskiter. 

– Det är ett material med exceptionella fysikaliska egenskaper och en enastående prestanda inom en mängd olika områden, säger Per. Men trots ett stort vetenskapligt intresse saknas mycket kunskap om dess fundamentala egenskaper. Det är det vi främst ska råda bot på.

Nu jobbar RISE i samarbete med både KTH och MAXIV synkrotronen i Lund. Per försöker utveckla projektet och få in fler samarbetspartners som vill hitta nya miljövänliga vinklingar på solcellsteknikenDetta kan möjliggöra nya spännande forskningsprojekt som stärker svensk industris energiforskning. 

– Det händer oerhört mycket på det här området just nu, säger Per. Forskningen har varit explosiv och det kommer ut så många artiklar varje dag att det nästan är omöjligt att hålla sig helt uppdaterad.

En ljus framtid

– Vi har kommit ganska långt under våra första åtta månader, säger Per. Vi har hittat ett mycket intressant perovskitsystem för att ersätta blyet och håller på att testa det just nu för att kunna utvärdera dess effektivitet. Rent vetenskapligt ser det väldigt positivt ut, men sedan är det förstås en stor tröskel kvar när man ska ta det som fungerar rent forskningsmässigt och föra det in i vardagen.

Per är både glad och tacksam över att få vara en del av det spännande projektet, och hoppas att det kommer att leda till att fler företag får upp ögonen för de möjligheter som institutet innebär.

– Jag tror att RISE är en unik möjlighet för många företag att få hjälp i Sverige, säger Per. Vi har en oerhörd kompetens inom institutet som kan hjälpa svenska företag med forskning och får fram nya spännande produkter. Det är lätt att köra fast i problemställningar när man arbetar med forskning och utveckling på företag. Där kan vi göra mycket stor nytta, avslutar Per H. Svensson.

Presenteras av

RISE är ett starkt, samlat forskningsinstitut för Sverige, och består av de tidigare separata enheterna Innventia, SP och Swedish ICT. De har gått samman för att bli en starkare forsknings- och innovationspartner. I internationell samverkan, med akademi, näringsliv och offentlig sektorn bidrar de till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Läs mer på www.ri.se


Per H. Svensson, Professor.