Svenska maskintillverkaren siktar på skogen

Huddig är den lilla svenska tillverkaren vars grävlastare blivit ett måste inom el-, järnvägs- och entreprenadbranschen. Tack vare maskinernas branschledande hydraulik, stora flexibilitet och fantastiska terrängegenskaper ska företaget nu slå sig in på ett nytt område: skogsindustrin.
– Maskinerna är helt outstanding på att köra i skogen och exempelvis reparera efter skogsmaskiner, säger Bertil Gyllner, konstruktionschef på Huddig.

 

Sedan starten 1959 har svenska Huddig tillverkat över 10 000 grävlastare, som framförallt använts inom el-, järnvägs- och entreprenadbranschen. På deras fabrik i Hudiksvall arbetar idag cirka 100 personer och maskinerna säljs genom ett nätverk bestånden av 25 återförsäljare i 13 olika länder.

Enligt Huddigs konstruktionschef, Bertil Gyllner, har maskinerna genom åren gjort sig kända för sin mångsidighet. Grävlastarna har exempelvis en unik kombination av pendlande midja och transmission som gör att de kan köras i nästan vilken terräng som helst. Dessutom har maskinerna alltid haft en branschledande hydraulik som varit extremt uppskattad vid arbete i både stad och skog. Senast i år lanserade Huddig dessutom ett nytt styrningssystem som är mer än 10 gånger snabbare än tidigare. 

– Vi har en lång tradition av att jobba med nya innovationer. Vi är så pass små att vi måste göra det för att kunna konkurrera. Det är en del av vår affärside att vi måste ligga långt fram i teknikutvecklingen och det gör vi genom att jobba nära våra kunder och leverantörer, säger Bertil Gyllner.

Läs mer om Huddigs maskiner här.

De här unika egenskaperna har gjort Huddigmaskinerna till ett självklar val för kabel-, järnvägs- och vägarbeten, både i Sverige och internationellt. Samtidigt menar Bertil Gyllner att maskinernas mångsidighet gör att de skulle kunna ha ännu ett användningsområde: skogsindustrin.

– Ett av våra stora segment är linjebyggnad där maskinerna är ute och jobbar på linjen i tuff terräng i skogen. Maskinerna är helt outstanding på att köra ute i skogen och exempelvis reparera efter skogsmaskiner. Den blir som en schweizisk armékniv, väldigt mångsidig, säger Bertil Gyllner.

En person som har personlig erfarenhet av hur väl dessa grävlastare fungerar ute i skogen är Fredrik Sporrenklint, en av Huddigs återförsäljare. Han har tidigare arbetat med skogsentreprenad och använde då en Huddigmaskin för att göra många jobb kopplade till skogsbruket. 

– Av alla så kallade ”grävlastare” så är Huddig den som har den allra bästa framkomligheten. Eftersom den har de här egenskaperna, bra framkomlighet och hög frigång, så är det som att köra en skogsmaskin i skogen, säger Fredrik Sporrenklint.

Se Huddigs utbud av maskiner här.

Enligt Fredrik Sporrenklint kan en grävlastare från Huddig därför användas för att göra många av de småarbeten som finns runt skogsbruket. Exempelvis är de ett utmärkt alternativ för reparation av skogsvägar efter avverkning eller för att röja upp efter vindfällda träd. På så vis kan en begagnad Huddig göra jobb som annars skulle kräva flera, dyrare skogsmaskiner att göra.

På grund av detta har Fredrik Sporrenklint, tillsammans med Huddig, börjat arbeta allt mer aktivt för att skapa en ny andrahandsmarknad för grävlastarna. I framtiden tror de nämligen att den schweiziska armékniven kommer bli en allt vanligare syn i våra skogar.

– Du kan köpa en 10 år gammal Huddig som har hydraulik i klass med en nyare skogsmaskin. Det gör att de som kör skogsmaskiner uppskattar att köra de här maskinerna även om den är 10 år gammal, Säger Fredrik Sporrenklint.

Presenteras av

Huddig utvecklar, tillverkar och marknadsför HUDDIG grävlastare till el-, järnvägs- och entreprenadbranschen. Vi har sedan starten 1959 tillverkat över 10 000 grävlastare. Vårt eget märke Huddig har länge varit marknadsledande bland grävlastare på den svenska marknaden.

Läs mer på www.huddig.com