Kirurgen: ”Därför förstorar många brösten”Både stora och små bröst kan vara fysiskt besvärliga och mentalt påfrestande.
Om du inte är nöjd med storleken eller formen på din byst går det att korrigera med bröstkirurgi.
– Vi vill med kirurgiska ingrepp optimera patientens välmående, säger Leif Gylbert, legitimerad läkare och specialist i plastikkirurgi på kliniken Plastikkirurgen.

Skälet till att vilja genomgå ett plastikkirurgiskt ingrepp varierar från person till person men den som beslutar sig för att genomgå en bröstoperation har ofta tänkt på det under en längre tid. Ofta är patienten i medelåldern och har fött och ammat ett eller flera barn och brösten har kanske blivit mindre och slappare. Då finns det möjlighet att göra ett bröstlyft och kanske en bröstförstoring. Hos yngre kvinnor handlar det oftast om att bysten inte har urvecklats och då kan det vara indicerat med en förstoring. I andra fall är bysten stor och tung och gör att patienten har svårt för att delta i fysisk aktivitet. Då kan en bröstreduktion vara en lämplig åtgärd.

Plastikkirurgen Leif Gylbert på Sophiahemmet har över 30 års erfarenhet av både estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi. De vanligaste operationerna på kliniken är bröstplastiker samt ansiktslyft, bukplastik, näsplastik, fettsugning och ögonlocksplastiker. Vad gäller bröstoperationerna görs både förstoring, lyft och reduktion.
– De flesta patienter jag träffat genom åren har blivit mycket nöjda. Det är många som säger ”det här är det bästa jag gjort, det skulle jag gjort mycket tidigare”. Det är en mycket tacksam verksamhet om man sköter den noggrant, säger Leif.

Klicka här för att se vad Plastikkirurgen kan hjälpa dig med

”Vill känna sig kvinnliga”
Alla kvinnor har ett individuellt utseende vad gäller bröst – vissa har små bröst, andra tunga, spetsiga eller asymmetriska. Utseende på brösten kan vara medfött, orsakas av amning eller annat. Om du har ont i rygg, nacke och axlar, blir hindrad från fysisk aktivitet eller upplever mental påverkan av dina bröst kan reduktionsplastik vara en bra idé.
– Många vill ha en balans mellan bröst- och höftparti och känna sig mer kvinnliga. Det viktigaste är att lyssna på patienten, vad de har för problem och vilken åtgärd vi kan hjälpa dem med. Gedigen erfarenhet och gott omdöme är viktiga faktorer när det gäller bedömning av patientens behov, säger Leif.

Vill du göra en bröstoperation? Klicka här för att kontakta Plastikkirurgen

Plastikkirurgen.com utför både rekonstruktioner och estetisk kirurgi och etablerades 1995 på Sophiahemmet i Stockholm. Kliniken grundades av plastikkirurg Dr. Leif Gylbert som utbildats på Karolinska institutet i Stockholm och är medicinskt ansvarig på kliniken. Än idag bedrivs verksamheten på Sophiahemmet med vackra, klassiska lokaler samt tillgång till den absolut senaste tekniken och utrustningen.

Läs mer