Klimakteriet påverkar alla kvinnor

Övergångsåldern, som också kallas klimakteriet eller menopausen, är något som drabbar alla kvinnor. När i livet den inträffar kan variera. En del får känningar redan innan 50-årsåldern medan andra får besvär först när de närmar sig 60.

Eftersom östrogen påverkar kroppens många funktioner så bidrar en minskad nivå östrogen till olika besvär. Cirka 75 procent upplever besvär under klimakteriet. Det första tecknet på att menopausen och klimakteriet närmar sig är att mensen är (blir) oregelbunden. Först kan mensen komma oftare än vanligt för att sedan avta och att det går längre perioder mellan menstruationerna, upp till tre-fyra månader. Som tumregel säger man att om mensen har uteblivit sex månader är det troligt att menopausen har inträffat och efter ett år kan du vara säker på att du inte kommer att få någon mer mensblödning. Dock är den exakta upplevelsen individuell och kan variera.

Symtom och besvär vid klimakteriet
När östrogenet minskar rubbas även kroppens naturliga termostat. Obalansen ger vallningar, en värmevåg som börjar i brösthöjd och förflyttar sig upp över ansikte och hårfäste. Många gånger blir man röd i ansiktet och får svettningar. Det kan även uppstå kylvallningar som inte är lika vanliga som svettningar och värmevallningar. Då upplever du istället frossa. Vissa kvinnor får så pass svåra svettningar att de vaknar på natten alldeles genomblöta medan andra inte besväras alls. Att nattsömnen påverkas under klimakteriet kan bidra till att du mår sämre.

Humörsvängningar i samband med klimakteriet
Ett omtalat symtom vid klimakteriet är att du som kvinna drabbas av humörsvängningar. Anledningen är att östrogenet påverkar som tidigare nämnt även vår hjärna. Men det finns naturlig hjälp.

Balans Plus – minskar värmevallningar och ökar välbefinnandet.
Värmevallningar med plötsliga svettningar är både de vanligaste och de mest obehagliga konsekvenserna av klimakteriet. Det begränsar både det sociala umgänget och stör den viktiga nattsömnen.

600 000 kvinnor kan få hjälp av Balans Plus
Man räknar med att ca 900 000 kvinnor befinner sig i klimakteriet samtidigt. Ungefär en tredjedel är hänvisad till hormonbehandling. Men för 600 000 kvinnor kan Balans Plus med sin kombination av pollen, rödklöver och vitaminer vara ett effektivt hjälpmedel mot besvären.

Så här fungerar Balans Plus

Pollenextrakt
Bidrar till minskning av värmevallningar och ökat välbefinnande under övergångsåldern.

Rödklöver
Bidrar till att bevara välbefinnande i klimakteriet samt upprätthålla en lugn och bekväm övergångsålder.

Vitamin B2, Niacin samt Biotin
Bidrar till att bibehålla normala slemhinnor

Vitamin B6
Stödjer reglering av hormonaktiviteten.

Pantotensyra, vitamin B6 samt B12
Hjälper till att minska trötthet och utmattning