Många tror att det är svårt att tillaga fisk, men sanningen är att det handlar om kunskap – och rätt temperatur. Med hjälp av en ny guide från HMIS.SE kan du enkelt lyckas med saftig och smakrik fisk hemma. Dessutom är torsken i säsong just nu, och det finns goda skäl att testa den.
Många drar sig för att laga fisk själva eftersom de tror att det är komplicerat och lätt att misslyckas. Men med rätt kunskap och verktyg kan vem som helst skapa restaurangkvalitet hemma.
– Vi ser att många tycker att fisk är gott, men att osäkerheten kring tillagningen gör att de väljer bort det, säger Joni Laine, grundare av HMIS.SE
– När man lagar fisk hemma är det ofta recept eller gamla kokböcker som gäller och då är risken stor att det blir torrt. Vi vill ändra på det.
Företaget, som driver en fisk- och skaldjursbutik online med hemleverans till dörren, erbjuder inte bara råvaror, utan även vägledning till perfekt tillagad fisk. Genom att låna in kockar från den egna cateringverksamheten skapar de guider och innehåll som hjälper kunderna att lyckas i köket.
Temperaturen är nyckeln
Ett av de vanligaste misstagen vid fisklagning är att köra på för hög temperatur. Med deras nya guide ”Latfisk” blir det enkelt att hitta rätt.
– Hemligheten är att sänka temperaturen. Ofta blir fisken som allra saftigast vid en innertemperatur på 40–45 grader, men det handlar i slutändan om personlig smak. Många har nog aldrig testat att gå så lågt, eftersom de flesta recept rekommenderar enligt mig onödigt höga temperaturer. Det finns dock undantag – exempelvis gös, som blir bäst vid 48–50 grader, och fisk som tillagas på ben, som behöver nå högre temperaturer, betonar Joni och utvecklar:
– På restaurang har man ofta koll på det här, men hemma är det många som bara gissar och chansar, betonar Joni.
Latfisken hjälper hemma-kockar att undvika den vanliga fällan med torrt fiskkött – och på HMIS.SE finns tips på hur man får rätt konsistens och smak, samt vilka typer av fisk som passar bäst för olika tillagningsmetoder.
Just nu – bästa tiden för torsk
Från januari till april fiskas Skrei, den vandrande torsken, vilket gör den extra bra just nu.
– Torsken är som bäst den här årstiden, då den gjort sin långa vandring och byggt upp muskler och smak. Torsk är en fantastisk råvara, men den kan också vara utmanande att tillaga. Faktum är att den ofta serveras för torr, vilket många säkert har upplevt. Genom att sänka temperaturen vid tillagning kan man få fram en saftigare och mer smakrik fisk, berättar Joni.
Dessutom är torsken ett klimatsmart val, förutsatt att den kommer från hållbara bestånd.
Hållbar och lyxig fisk på hemmaplan
Även för den som är osäker på vilken fisk man ska köpa går det att hitta vägledning hos HMIS.SE. De har valt bort arter som kan innehålla höga halter miljögifter och fokuserar istället på klimatsmarta alternativ, inklusive landbaserad odling och närproducerade arter. För den som vill ha mer än bara råvaror erbjuder HMIS.SE även hemgjorda färdigsåser och soppor – tillagade precis som på riktigt bra krogar. Det bästa? De kan serveras direkt från frysen och vara klara på bara tre minuter.
– För den som känner sig osäker men vill komma igång med att laga fisk är fjällröding en perfekt start. En filé på runt 180 gram blir perfekt rätt tillagad på 5 minuter – och för den som föredrar den lite mer genomlagad räcker det med en minut extra. Det gör den idealisk både för nybörjare och när matgästerna är många, säger Joni och avslutar:
– Vårt urval bygger på att alla ska kunna äta god fisk, utan att behöva oroa sig för vare sig miljön eller kvaliteten. Vi vill att folk ska våga testa fisk hemma och uppleva hur lätt det faktiskt är att laga fisk lika bra som på restaurang.
Vill du lära dig mer om hur du lagar fisk som ett proffs? Besök HMIS.se för tips, guider och inspiration!
Om HMIS.SE
HMIS.SE är en onlinebaserad fiskbutik som erbjuder bra råvaror, vällagade tillbehör och enkel vägledning till perfekt tillagad fisk. Företagets vision är att berika människors tillvaro med femstjärniga middagstillfällen som samlar vänner och familj. Genom att erbjuda förstklassiga råvaror, vällagade tillbehör och enkel vägledning strävar HMIS.se efter att göra det enkelt för alla att tillaga fisk perfekt hemma. Företaget prioriterar hållbarhet genom att välja bort fisk som fötts upp med antibiotika och GMO, samt fisk med höga halter av miljögifter eller från överfiskade bestånd.