Låter du dina tre psykologiska behov styra din vardag?

Vad är det egentligen som får dig att göra det du väljer att göra i olika situationer? I boken Dina dolda drivkrafter presenterar psykologen, författaren och föreläsaren Angela Ahola de tre drivkrafterna som styr vårt beteende: relationer, status och ny kunskap.
– Genom att förstå hur de påverkar
vad du känner, behöver och gör kan du lättare förstå dina egna och andras beteenden, säger hon.

Har du fastnat en ohållbar relation någon gång? Kanske varit otrogen, känt dig beroende av din mobiltelefon eller funnit någon med makt oerhört attraktiv? Människor jämför sig med varandra och tycker i regel inte om att vara den som ligger i lä. Vi vill smälta in i gruppen – men avskyr samtidigt att någon annan klär sig i en likadan outfit som vi har.

Att du tänker, känner och beter dig som du gör beror på de dolda drivkrafter som har hjälpt människan att hålla sig levande i miljoner år – och individer över hela världen är nyfikna på att lära sig förstå sitt beteendemönster och omvandla drivkrafterna till superkrafter.

”Därför beter vi oss som vi gör”
Angela Ahola är föreläsare, författare och doktor i psykologi. Hon har blivit rankad som en av Sveriges populäraste föreläsare både 2018, 2019 och 2020. Hon har dessutom agerat sakkunnig i rätten, suttit som expert i tv-soffor och tidigare gett ut boken Konsten att göra intryck (2016). Även hon har alltid varit intresserad av det mänskliga beteendet och försökt hitta svar på varför människor beter sig som de gör. I sin nya bok Dina dolda drivkrafter presenterar hon tre motiv som hon menar är anledningen till varför människan beter sig som den gör i dag: strävan efter trygga relationer, status och ny kunskap.

Vill du lära dig mer om varför du gör som du gör? Beställ boken här

Relationer påverkar oss mer än vi tror – gillar du egentligen den där tröjan du ser i skyltfönstret eller gillar du den för att du vet att den är trendig och många av dina vänner har en liknande hemma? Status berör din ställning i samhället och kanske har hierarkierna räddat ditt liv någon gång. Vår jakt på kunskap grundas i vår önskan att få reda på varför. Men till vilket pris vill vi låta hjärnan snurra i hopp om att lära sig mer, dygnet runt?

– Om vi förstår hur de psykologiska behoven styr vad vi känner, behöver och gör kan vi lättare förstå våra egna och andras beteenden – och vad vi tillåter styra våra liv. Med den här boken vill jag inte berätta hur du som människa borde vara, utan istället beskriva och konstatera hur vi i grunden faktiskt är, vad det beror på och hur vi kan göra för att förvandla de här drivkrafterna till superkrafter, säger Angela.

Samma drivkrafter i nya miljöer
Dina dolda drivkrafter avslöjar hur de tre primära drivkrafterna på många sätt har utvecklat människan och lett till det moderna samhälle vi lever i i dag. Vi får lära oss om socialt inflytande och vad vi gör bara för att andra gör det, hur vi faktiskt påverkas av att andra tittar, och får svar på om vi egentligen är generösa eller snarare egoistiska. Mår du verkligen bäst när du är på toppen? Och kan olika mycket makt vara farligt i en relation?

Trots att våra drivkrafter mejslats fram sedan urminnes tider och är så djupt rotade i oss menar Angela att det kan bli fel när de krockar med vår moderna livsmiljö.
– Att vara tillsammans hjälpte människor att överleva förr i tiden. När vi umgås eller får en kram ökar oxytocinnivån som får oss att må bra – men den kan också leda till utmaningar, exempelvis att vi klamrar oss fast i en destruktiv relation i rädsla för att lämnas ensamma.

När vi får en position med mer status ökar testosteron och serotonin i våra kroppar, det ger oss en slags kick. Men strävan efter status gör att vi jämför oss med varandra; vem har finast hem? Vem åker på de lyxigaste resorna eller de mest väluppfostrade barnen? Oavsett om vi trivs med jämförandet eller inte fyller hierarki en evolutionär funktion.

”Vinklar sanningen för att se bra ut”
Angela berättar att förmågan att lära sig sin plats i hierarkin minskade risken för konflikter och skador förr i tiden.
– Tyvärr hänger det här evolutionära beteendet kvar då vi kan känna att vi själva mår sämre när det går bra för andra, det gör att vi känner oss mindre lyckade. Många av oss vinklar sanningen för att framstå som mer lyckade än vad vi är – vilket gör att vi jobbar alldeles för mycket, försummar viktiga relationer och prioriterar vår tid på ett sätt som sällan gör oss lyckligare.

Även strävan efter kunskap har hjälpt människan att överleva. Att kunna göra upp en eld hjälper oss att hålla värmen och om vi kan jaga kan vi äta. När vi får tag i ny information aktiveras hjärnans belöningscentrum och dopamin utsöndras i våra kroppar. Detta kan dock leda till en känsla av att alltid behöva hålla sig uppdaterad och lära sig något nytt – du kanske är en av oss som uppdaterar mejlen eller instagramflödet flera gånger i rad för att se om något nytt har hänt? Resultatet av människans kunskapstörst är att vi har ett distraherat sinne med mindre empati för varandra, sämre fokus på jobb och skola. Dessutom har vi svårare att skilja på vad som verkligen är viktigt för oss och vad som faktiskt bara stjäl vår uppmärksamhet.

Känner du igen dig? Lär dig mer i Dina dolda drivkrafter

Ökat intresse på marknaden
Sedan boken släpptes i april i år har intresset varit stort över hela världen. Rättigheterna har hittills sålts till Kina, Korea, Ryssland, Taiwan och Ukraina, vilket Angela tycker är jätteroligt.

– Det visar verkligen att folk från olika kulturer och bakgrunder inte bara är nyfikna på hur vi som människor fungerar utan vad vi kan göra med kunskapen, rent konkret. Jag har fått väldigt fin respons från läsare som tagit till sig tipsen och lyckats förändra sin vardag till det bättre – vilket var hela syftet med att skriva den här boken.

Angela Ahola är doktor i psykologi, föreläsare och författare. Hon har blivit rankad som en av Sveriges populäraste föreläsare både 2018, 2019 och 2020. Bland Angelas kunder märks Spotify, H&M, Samsung, Manpower, Bonnier och Sveriges Riksdag. Angela har agerat sakkunnig i rätten, suttit som expert i tv- soffor och tidigare gett ut boken Konsten att göra intryck (2016).


Röster om Dina dolda drivkrafter:

”Klockren!”

”Seriöst den viktigaste boken jag läst på länge”

”Första boken jag läst på länge som faktiskt hjälpt mig i mitt vardagliga liv. En bok jag behövde läsa”

”Lusläste boken. Fick fram sidor hos mig jag inte visste att jag hade”

Beställ boken här