11-åringen tipsar om årets julklapp: ”Världens bästa bok”Den spännande och humoristiska dagboksromanen ”Bennys hemliga rapporter” vann Barnradions bokpris 2016. Uppföljarna ”Bennys hemliga rapporter 2: ”Frihetszonen” och ”Uppror och kärlek” följde och nu har den fjärde boken i serien släppts: ”Operation: Utplåning”.

– Jag kan verkligen rekommendera böckerna om Frihetszonen som julklapp. När jag läste om Benny senast tyckte jag att boken var jätte, jätte, jättebra. Jag kan läsa i stället för att göra någonting annat. Det är världens bästa bok, säger Hedda, 11 år.

2016 tilldelades boken ”Bennys hemliga rapporter” Barnradions romanpris och året därpå släpptes den fristående uppföljaren ”Bennys hemliga rapporter 2: ”Frihetszonen””. Böckerna hyllas av barn som tillsammans instämmer i att de borde ha en given plats under årets julgran.
– De är hur bra som helst, om jag börjar läsa kan jag inte sluta, säger Hedda, 11 år.

Vill du väcka läslusten hos dina barn eller barnbarn? Här beställer du hem böckerna

Serien handlar om elvaåriga Benny som tillsammans med sitt kompisgäng vill skapa en frihetszon utan vuxna som kontrollerar vad de gör. Tillsammans skapar de ett sätt att leva med strategier för hur man ska hantera och kommunicera med föräldrar och vuxna för att få sin vilja igenom.

”Man kan känna igen sig”
Ungdomarna vill inte att föräldrar ska lägga sig i och övervaka varje steg de tar, så när pizza plötsligt byts ut mot grönsaker och chiapudding trappas kampen upp för att bevara Frihetszonen och krossa föräldrarnas trygghetsförtryck.

– Jag gillar handlingen för att den är verklighetsbaserad och jag tror att många barn kan känna igen sig. Böckerna om Benny blir bara bättre och bättre! Det kändes som att jag läste om mig själv, mina vänner och min familj. Många i min klass brukar skämta om att det finns en hemlig föräldraförening som har koll på oss vart vi än går, säger Aleksandra, 12 år.

Känner du någon som hade älskat böckerna om Benny? Ge bort dem i julklapp, klicka här

Hon tycker att böckerna om Benny är roliga, underhållande och inte alls som andra böcker hon har läst.
– Jag har massa böcker som jag inte har läst hemma, men hade jag fått välja en bok att läsa nu hade det varit en om Benny igen. Varje kapitel har olika rapporter så det är inte bara kapitel efter kapitel. Det gör att det känns som att man läser en dagbok och man undrar hela tiden vad som kommer att hända, samtidigt som man vill testa allt som de gör i boken.

”Perfekt julklapp!”
Hedda menar att serien är en perfekt julklapp till barn i hennes ålder.
– Jag kan verkligen rekommendera boken som julklapp. När jag läste den senast tyckte jag att den var jätte, jätte, jättebra. Det pirrade i magen hela tiden medan jag läste och jag ville aldrig att boken skulle ta slut. Jag kan läsa boken i stället för att göra någonting annat – det är världens bästa bok.

Vill du ge bort en av böckerna eller hela serien i julklapp? Läs mer och beställ här!

Elvaåriga Leonie har precis avslutat den fjärde och sista boken om Frihetszonen och håller med Hedda. Hon menar att det är enkelt att lägga bort skärmen om man fastnar i en riktigt bra bok.
– Jag hoppas verkligen att det kommer fler böcker om Benny!


Per Lange är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom kommunikation. Han är författare till flera böcker, och grundare av No Limits tillsammans med Johan Bergström, som har arbetat som marknadschef i olika företag de senaste 15 åren. No Limits lär ut retorik, growth mindset och att gå från ord till handling så att barn upplever det som roligt och lustfyllt.

a