Sommarläsning: Detektiven Emil löser ett riktigt brott – på GotlandFör trettio år sedan hittades oskattbar halsring i guld på Gotland, men snart stals den från museet. Nu utmanas den elvaårige detektiven Emil Wern att lösa fallet tillsammans med sina vänner – och ibland får även hans mamma, polisen Maria Wern, rycka in och hjälpa till.
– Guldringens Gåta är en rolig och spännande barnbok som håller ett högt tempo – perfekt att läsa en skön sommardag, säger Erika Bjurling, kommunikationsansvarig på Rabén & Sjögren.

I Visby, precis innanför ringmuren, bor elvaårige Emil Wern. I trädgården har han sin detektivbyrå, men när sommarlovet kommer verkar alla tjuvar ha tagit ledigt och han har tråkigt tillsammans med sin syster Linda. Emils mamma Maria Wern är polis på ön och tipsar detektiverna om att gräva i ett gammalt olöst fall – fallet om guldringens gåta.

Här läser du mer om Guldringens Gåta

För trettio år sedan blev en ovärderlig halsring i guld stulen från Visbys museum. Ingen såg tjuven som inte heller lämnade några fingeravtryck – och inget lås var uppbrutet. Genom att ta hjälp av polisen Tomas Hartman som arbetat med fallet och aldrig lyckats sluta grubbla över hur stölden gick till och vem som var den skyldiga börjar deras jakt på boven.

"Böckerna om Emil Wern är så himla spännande, jag önskar att jag kunde få vara med och lösa mysterier jag också!"
– Truls, 8 år

Emil firar tioårsjubileum
Guldringens Gåta är den artonde boken i Emil Wern-serien – nu släpps den i samband med seriens tioårsjubileum. Det är deckarförfattaren Anna Jansson som skriver de spännande ungdomsböckerna och Mimmi Tollerup som står för illustrationerna.

Läs mer om boken och beställ här

Anna Jansson kommer från Gotland och hade själv en detektivbyrå i staden som liten. Efter att ha slagit igenom stort med sina böcker om polisen Maria Wern, som även blivit en populär tv-serie, återvände hon till sitt barndoms Gotland och började berätta om polisens son Emil.
– Hela bokserien bygger på att det efter varje bok ska finnas ett dilemma att diskutera och ta ställning till. Får man lov att ta lagen i egna händer om det behövs? Och är det okej att ta fotografier av någon och lägga ut på nätet? Berättelserna om Emil kommer från min egen barndom och det finns så oerhört mycket spännande att berätta från Gotland!

”Perfekt sommarläsning”
Erika Bjurling, kommunikationsansvarig på Rabén & Sjögren, berättar att boken är perfekt sommarläsning för barn mellan sex och nio år.
– Den är superspännande och håller ett högt tempo – man kommer på sig själv att gissa vem boven är och se fram emot att få reda på svaret på Guldringens gåta.

Jag älskar att lillasystern får vara med och lösa alla mysterier. Hon är smartare än Emil!
– Tilda 6 år, också lillasyster

Bokförlaget Rabén & Sjögren grundades 1941 av Hans Rabén (1905-1988) och Carl-Olof Sjögren (1906-79) och verksamheten startade i januari 1942. Två år senare fångades Astrid Lindgren upp i en pristävling och lyckan log mot den ekonomiskt ansträngda förläggarduon. Astrid Lindgren skulle komma att ge ut alla sina böcker på förlaget och var också anställd som redaktör och ansvarig för barnboksavdelningen mellan 1946 och 1970. Under hennes tid utvecklades Rabén & Sjögren till Sveriges tongivande barnboksförlag.
Läs mer