Lista: 5 fördelar med solpaneler från Uddevalla EnergiSolen skiner på Uddevallas förnybara energi. I kampen för att minska koldioxidutsläppen och ställa om till fossilfria bränslen för klimatet satsar Uddevalla Energi ännu mer på solenergi. Som lokalt bolag är de med från första kontakten med kunden till dess att solcellspanelerna är monterade på taket.

– Att ställa om till solenergi ska vara tryggt, lokalt och enkelt, säger projektledare Tommy Magnusson.

Fler och fler solcellspaneler dyker upp på svenskarnas tak och börjar bli ett allt mer självklart alternativ att utvärdera när man tittar på nya energilösningar idag.

Uddevalla Energi är en trygg leverantör som försett Uddevalla med el ända sedan 1857. Förra våren tog de ytterligare ett steg framåt och började arbeta med solprodukter. Satsningen har visat sig vara enormt populär och liksom resten av Sverige och världen, vill uddevallaborna ligga i framkant vad det gäller förnybar energi och att bruka solen som energikälla.

Läs mer om solenergi här

Tommy Magnusson är projektledare på Uddevalla Energi. Han är med kunden från första kontakten till dess att panelerna är monterade på taket. Han berättar att solenergi är en miljömässigt viktig investering, men också viktigt ur ett privatekonomiskt perspektiv. 

– Vi ser att intresserat för solenergi växer – enligt Energimyndigheten ökade antalet solcellsanläggningar med drygt 70 procent under 2018, säger han.

Så skaffar du solceller – steg för steg

Här tipsar Tommy om 5 fördelar med solenergi

 1. Det höjer värdet på fastigheten
  Egenproducerad, förnybar solenergi är en god investering för plånboken.
  – Solcellsanläggningens livslängd är ungefär 25 år och under den tiden kommer anläggningen att betala tillbaka sig själv flera gånger. Det är lönsamt redan från första året med en avkastning på 6-10 procent och lägre driftskostnader, förklarar Tommy Magnusson. Enligt en nyligen utförd studie steg även värdet på fastigheter som installerat solceller med i snitt 14 procent.
 2. Det är mer lönsamt än någonsin
  – Det har aldrig varit så lönsamt som nu att skaffa solcellspaneler. Modulpriserna har fallit enormt mycket de senaste tio åren. Dessutom kan man passa på att nyttja Energimyndighetens stöd för energilagring. Genom det kan man få upp till 60 procent i stöd om man vill addera ett batteri till sin solcellsanläggning.
 3. Du kan sälja överbliven el
  – Du kan bli självförsörjande på årsbasis och köra din elbil på egenproducerad energi. Den el som blir över kan du sälja.
 4. Det är bra för miljön
  – Vi på Uddevalla Energi är kommunägt, vilket innebär att ett stort mål för bolaget är att minska vår miljöpåverkan – något som omställningen till solenergi bidrar till.
 1. Du ligger i framkant
  Förnybar energi är en viktig del för att minska koldioxidutsläppen.
  – Med Uddevalla Energis verktyg ”Solkalkylen” kan både privatpersoner och företag enkelt få en första generell uppskattning av vad omställningen till solenergi skulle kosta – och hur mycket det skulle spara i driftskostnad och i koldioxidutsläpp.

Uddevalla Energi ser till att alla i Uddevalla har el, värme, pellets, fiber – och erbjuder dessutom tjänster för avfall och renhållning. Bolagets solcellspark Solevalla ligger vid Forshälla Holmen i Uddevalla, väster om E6. Parken är 6 000 kvadratmeter stor. Elen som produceras finns tillgänglig för uddevallaborna via laddstolpar runt om i kommunen, så kallade solstolpar. Den el som produceras i parken räcker för att driva 150 elbilar 1 000 mil/år i minst 25 år.

Läs mer om Uddevalla energi

Så här berättar en kund om sitt val att välja att bygga en solcellsanläggning med Uddevalla Energi:
– Det är häftigt att kunna ta tillvara på solen och faktiskt producera egen el till sitt hushåll. Samtidigt gör man ju en insats för miljön. Vi är ganska miljömedvetna på andra sätt och detta var ännu ett steg mot att bidra till mer ren el. Dessutom är det roligt att följa sin solproduktion och se hur man kan optimera sin elförbrukning.