Här gömmer sig den hyllade spa-pärlan i Orbaden

Det välrenommerade hotellet Orbaden Spa och resort har tilldelats flera priser och utmärkelser. Miljön som omfamnar resorten sprider ett magiskt brus och på plats kan du bland annat ta ett termal- eller skogsbad, äta ekologisk mat och dricka bubblande champagne.

I Orbaden, den lilla orten i Hälsingland, gömmer sig spa-pärlan Orbaden Spa och Resort. Naturen som omger resorten, med bergen i dalgången, gör det till en magisk plats. Det menar Helene Åkerström Hartman, ägare till resorten. 

– Det händer någonting med människorna som kommer hit. Det känns som att det inte bara är att vi har en vacker utsikt. Visst, du blir överväldigad av bergen och älven som rinner, men det finns ett lugn här som är ganska unikt. Det är ingen som kliver in och inte blir påverkad. Det är något man inte kan sätta ord på och som kanske har med själva platsen att göra på något konstigt vis.

Forest Bathing och termalbad
På plats på resorten och i Orbaden finns mycket att göra. Du kan åka skidor, skogsbada och uppleva Sveriges snabbaste Tandem-Zipline som rör sig i upp till 80 kilometer i timmen. Dessutom kan du spana in vackra Hälsingegårdar som finns med på UNESCO:s världsarvslista.
– Skogsbadet, eller Forest Bathing, är en populär aktivitet. Det är promenader i skogen som är stärkande, i sin enkelhet. Japansk forskning visar att skogen och träden har en positiv effekt eftersom de utsöndrar någonting som är bra för oss människor.
Läs mer om Orbaden Spa & Resort här

Något som är unikt för spa-resorten är deras termalbad som med mineraler och spårämnen spås ha en positiv hälsoeffekt.
– Det är allt möjligt i det. Allt från kalcium till litium och magnesium. Många tar flera kurbad under vistelsen. Du sover väldigt bra efter det.

”Egna ekologiska odlingar”
En annan höjdpunkt på Orbaden Spa och Resort är maten, menar Helene Hartman, och köket är renommerat för sin matlagningskonst som influeras av det svenska och internationella köket.
Läs mer om restaurangen och köket här

– Vi har egna ekologiska odlingar och odlar i princip alla grönsaker vi använder. Våra kockar går direkt till vår odling och hämtar råvarorna. Det finns även mycket runt omkring som är lokalodlat och lokalproducerat. Bland annat väldigt goda ostar.

”Dricker mycket champagne”
Ett stort fokus på återhämtning och energi i all ära, men som spa-gäst kan du också räkna med en champagnetwist.
– Förutom hemodlat och ekologiskt vill vi rna addera champagnen. Här serveras mycket champagne och vi är en certifierad Taittinger-restaurang. Ägarna till champagnen bor i närheten och är här då och då och kollar oss. 


Specialdesignade rum
Rummen på hotellet är inredda av lokala Orbaden-patrioter. Peter Stormare, Victoria Silvstedt och Carolina Klüft är tre. Dessutom har Karta Järvinen gjort en champagne-boudoir. Det är en hyllning till Marie Antoinette. Här finns också flera tematiska sviter.
– Vi har ett rum med influenser från Afrika där vi från intäkterna donerar till en fond mot tjuvskytte och ett regnbågsrum där vi donerar till HBTQ-projekt. På så sätt kan du göra lite nytta medan du sover. Sviterna är till råga på allt fantastiskt häftiga.

Kika in i Orbaden Spa & Resort och i stjärnornas rum - så här ser de ut!

Mångfalden avspeglas även internt. Här håller man mångfaldsfanan högt och resorten har inte helt oväntat tilldelats Mångfaldspriset i Gävleborg.
– Det är av flera anledningar. Dels har vi 15 olika kulturer som jobbar hos oss och på våra odlingar jobbar bland annat sex afrikanska damer. Vi värnar verkligen om det här med mångfald.

Spa-hotellet har även fått en bronsplats i Best Guest Experience, vunnit en utmärkelse från tidningen Topphälsa som Årets Toppställe och nominerats till ”Bästa enskilda hotell” i Grand Travel Award.

Orbaden har varit känt som en av de vackraste badorterna i Sverige i snart 100 år. Redan på 1920-talet var det vida känt att det vid Ljusnans dalgång fanns en badstrand som var något utöver det vanliga. Enligt den första turistbroschyren kunde inte ens de mest berömda badstränderna på västkusten “uthärda en jämförelse”.

Läs mer om Orbaden här