Ny app ska hjälpa dig att upptäcka bröstcancerBröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige och fler än 9 000 drabbas varje år. Bröstcancer går inte alltid att upptäcka med blotta ögat, men det är enkelt att göra en självundersökning och kunna upptäcka knölar i god tid. Nu lanserar Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation en app som hjälper dig att komma ihåg din ”klämdag”.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Ungefär 9 000 kvinnor får diagnosen varje år och antalet fall ökar med ungefär 1-2 procent årligen.

Vad som orsakar sjukdomen vet man inte exakt, men sannolikt uppkommer den genom ett samspel mellan kvinnliga könshormoner och livsstilsfaktorer. Det man dock vet är att också ärftliga faktorer, så kallade genetiska faktorer, liksom åldern spelar in. Medianåldern att drabbas av bröstcancer är i dag 66 år. 
Vill du veta mer om bröstcancer? Klicka här

I Sverige kallas alla kvinnor mellan 40 och 74 vartannat år till fri mammografi.  Självundersökning är ett viktigt komplement. Den nya gratisappen "Klämdagen" hjälper dig komma ihåg och syftar till att göra undersökningen till en vana. Är din telefon inställd på ett annat språk än svenska blir appen engelskspråkig.
– Namnet "Klämdagen" är en lek med ord och syftar på den dag i månaden då du som kvinna bör känna igenom dina bröst. Regelbunden självundersökning gör att man tidigt känner eventuella förändringar. Om man känner sina bröst väl kan man snabbt registrera om något är annorlunda, säger Caroline Crafoord på BRO.

”En tidig upptäckt kan rädda liv”
Appen innehåller en tydlig instruktion om hur man går tillväga för att på ett effektivt sätt känna igenom bröst och armhåla. Hittar man något finns där också en checklista och frågor som man kan ställa till sin vårdgivare. Om du hittar en förändring i bröstet ger appen råd om vad du bör göra och det finns en informativ text om bröstcancer. Vill man ha ytterligare hjälp och stöd kan man klicka sig vidare till BRO:s hemsida. 
– En tidig upptäckt av bröstcancer kan vara avgörande och kan rädda liv. 
Vill du veta mer om Klämdagen? Läs mer

Appen ”Klämdagen” finns finns både för Iphone och Android. Man ställer själv in vilken dag i månaden och vilken tid man vill bli påmind och det går även bra att lägga in en extra påminnelse.
– Många bra idéer har poppat upp då vi tagit fram appen. Vi jobbar redan på nya funktioner. I nästa uppdatering kommer man tex kunna välja språk,  skriva in relevant information i en kalender samt bocka i när man klämt.
Stötta Bröstcancerfonden, så här enkelt är det

Presenteras av

klam_rosa

Symtom som kan vara bröstcancer:

– Knöl i bröstet

– Knöl i armhålan

– Indragning av bröstvårta eller hud

– Hudrodnad och så kallad apelsinhud

– Allmän förstoring och ökad fasthet av bröstet

– Sår på huden över bröstet

– Vårteksem

90_konto_logo_rgb1

logo_brostcancerfonden_noshadow

Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation - BRO är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation med 33 bröstcancerföreningar över hela landet. BRO är intresseorganisationen som driver bröstcancerbehandlades frågor i samhället. Vi har också det mest utvecklade kontaktnätet i Sverige för dem som behöver stöd och hjälp.  Hos oss finns det alltid någon att tala med.