På span efter Afrikas Big Five på Serengetis ändlösa slätterVägen slingrar sig längs med kanten till den världsberömda Ngorongorokratern. Ibland får du i blickfånget till höger en vy över den mäktiga kratern. Igår var du nere på kraterns botten och spanade efter gamla elefanthannar med enorma betar.

Nere i kratern lever inga unga elefanter och inga stora hjordar, utan endast gamla elefanthannar. Det är därför man brukar säga att kratern är ett ålderdomshem för elefanter. De gamla hanarna betar i det höga gräset nere i kratern, ett bekvämt sätt att bli mätt när man blivit lite för gammal för att välta träd för att komma åt löven. Nere i kratern ser man också de mäktiga lejonhannarna med svart man. Ngorongorokratern är en av de platser i Afrika där den ovanliga genetiska egenskapen med svart man har fått genomslag och återkommer generation efter generation. 

Till vänster om safarijeepen ser du berg och gröna kullar med små massajbyar och unga män som vallar kor. Landskapet blir alltmer öppet. På väg mot Serengeti märker du tydligt hur den täta grönskan på Ngorongorokraterns östra sida övergår i ett öppet och torrare landskap.

Följ med på fantastiska resor i Afrika du också – läs mer här

Nu ska du hålla blicken framåt eller till vänster. Vägen går nerför en lång backe, ner från bergen i Ngorongoro Highlands, ut på savannen. Snart kommer du till en kurva i vägen där landskapet öppnar sig. Och precis där, ser du det, vyn ut över Serengetis till synes ändlösa savann. En ocean av gräs som sträcker sig till horisonten. Det kittlar till lite och känns spännande. Efter månader, kanske år, av drömmar och planering, är du äntligen här, i Serengeti. 

Under dina dagar i Serengeti kommer det att kännas som om du rest i tiden. Som om du förflyttats tillbaka till en tid när enorma hjordar med betande djur vandrade över vår jord. En tid när lejonens dova rytande och hyenornas ylande hördes eka i den svarta natten. Serengeti är ett stycke Afrika bevarat från fornminnes tider. Här är lejonen ännu savannens härskare. Här vandrar gnuer i hjordar på flera hundratusen djur och leoparder släpar sina byten upp i träd för att skydda dem från de stora hyenaflockar som annars skoningslöst skulle ta deras byte ifrån dem. 

Vill du ha mer information om hur det är att resa med African Tours & Safaris?

På natten sover du i ett canvastält mitt ute på savannen. Ett fantastiskt sätt att få uppleva riktiga Afrika. Inne i ditt tält har du säng, toalett och dusch, så man har allt man behöver och behöver inte tumma på komforten. Utanför den tunna canvasduken ylar hyenorna. 

Efter möten med mängder av stora djur, heta soliga dagar, daggiga morgnar och brinnande solnedgångar lämnar du Serengeti och möts av en ljum vind från Indiska Oceanen när du kliver av planet på Zanzibar. 

Barfota på vita stränder vandrar du bland vajande palmer intill det turkosa havet. Du kliver i båten och tillsammans med en guide åker du den korta biten ut till Mnemba Island utanför nordöstra Zanzibar. Snorkel, cyklop och simfötter på och sedan hoppar du ner i vattnet bland färgsprakande koraller och fiskar i färger och former som utmanar fantasin. Eller kanske hittar du din plats i en hängmatta under en palm och låter bara intrycken från en intensiv safari sjunka in och njuter av fantastisk mat. 

På Zanzibar serveras dagens fångst tillagad med färska kryddor från öns kryddodlingar, det smakar magiskt. 

 

Gemensamt för oss som äger och driver och lever med African Tours & Safaris är vår passion och vårt intresse för Afrika. Några av oss har bott i Afrika och vi har alla rest, upptäckt och upplevt Afrika intensivt under de senaste 15 åren. I dag får vi våra "kickar" lika mycket av att höra nöjda gäster komma hem uppfyllda av fantastiska reseupplevelser som av våra fortsatta egna utforskningar av Afrika. Idag koncentrerar vi oss på Sydafrika med närliggande länder som bl.a Botswana, Namibia, Mocambique, Zambia, Zimbabwe inklusive Kenya och Tanzania i östra Afrika. Vi har själva besökt de platser vi rekommenderar vilket gör att ni kan känna er trygga med resan ni bokar hos oss. När ni bokar er resa hos African Tours & Safaris så får ni alltid en trygghetsgaranti som innebär att ni får ersättning för förlorade resdagar om resan behöver kortas ner eller ställas in på grund av t ex strejk, snökaos, askmoln, pandemi etc. Skulle ett hotell eller flygbolag gå i konkurs så garanterar vi att våra resenärer får annan likvärdig tjänst eller ersättning.