Probiotika – våra hälsofrämjande tarmbakterierDagens forskning visar att våra probiotiska bakterier i mag-tarmkanalen bidrar till en god maghälsa, men på grund av dagens moderna kost, våra levnadsvanor och användning av antibiotika har vi helt enkelt för få egna probiotiska bakterier. Rätt kosttillskott med probiotika kan ge den hjälpen som tarmen behöver för att hålla magen i balans.

Våra probiotiska bakterier har flera nödvändiga funktioner i kroppen
Probiotiska bakterier i tarmen innebär särskilda typer av nyttiga bakterier som krävs för en hälsosam tarmflora och välfungerande tarm med bra näringsupptag. Bakterierna finns även till för att konkurrera ut och skydda oss mot olika sjukdomsframkallande elaka bakterier. En god tarmflora med probiotiska bakterier är även nödvändig för att stärka immunförsvaret som ständigt behöver vara redo att skydda kroppen mot ohälsa. Probiotika kan dessutom producera vissa B-vitaminer och K-vitamin som i sin tur bidrar till en bättre näringsstatus. 

Stressiga levnadsvanor och probiotikafattig kost kan påverka hälsan
Det finns en rad olika anledningar till varför vi inte får i oss tillräckligt mycket probiotika idag. Vi lever bland annat stressigare liv och äter mindre probiotikarik kost än förr. Vi påverkas även av vår omfattande användning av antibiotika, som slår ut både sjukdomsframkallande och nyttiga bakterier. För att hjälpa kroppen på traven är det därför bra om vi förser kroppen med extra tillskott i form av kosttillskott innehållandes probiotika. 

Lactobacillus reuteri (L. Reuteri) – en väl dokumenterad och studerad probiotika
Laktobaciller, även kallade mjölksyrabakterier, av typen L. reuteri är ett ledande exempel på probiotika. Decenniers omfattande och internationellt publicerad forskning understryker att L. reuteri uppfyller kraven för att klassificeras som probiotika, det vill säga att den efter intag kan överleva, fästa och kolonisera på hela mag-tarmväggen samt ha hälsobefrämjande effekter. Klinisk forskning visar på flertal fördelar med just L. reuteri, bland annat: 

  • L. reuteri har den unika förmågan att i olika utsträckning etablera sig i hela mag-tarmkanalen och kan därför ha välgörande effekter i hela kanalen.
  • L. reuteri kan ordineras för att både behandla och förebygga förstoppning, uppstötningar, kolik och vanlig diarré.
  • Tillskott med L. reuteri kan minska vanligt förekommande inflammation och blödning i tandköttet – en effekt som är viktig eftersom tandköttsinflammation är ”inkörsporten” till vanligt förekommande tandlossningssjukdom. 

Tänk på att alltid efterfråga produktspecifik forskning vid val av probiotiska kosttillskott.

I takt med att forskningen visat hur viktig probiotika är för vår hälsa har antalet kosttillskott med probiotika ökat. Många tillverkare framhåller ett innehåll av stora mängder olika bakterier. Problemet är att det ofta saknas produktspecifik forskning som visar om de olika probiotiska bakterierna passar att tillföra tillsammans eller kan motverka varandra. Vid val av probiotika bör man därför ha som regel att alltid efterfråga vetenskapligt publicerad produktspecifik effektdokumentation. På så sätt kan man vara säker på att kosttillskottet fungerar.

Magnus Nylander,
Med. doktor, tandläkare och näringsforskare

 BioGaia Protectis