Rotera din garderob på ett hållbart vis med It’s Re:Leased

Med handen på hjärtat: hur stor del av din garderob använder du? Och hur ofta köper du nytt? Undersökningar visar att hälften av dina kläder är oanvända. Med hyrkonceptet It’s Re:Leased får du en snygg och användbar garderob – utan att slita på jordens resurser.

– För att få ner klimatutsläppen måste vi producera drastiskt lägre volymer och alla plagg måste i sin tur användas mer än dubbelt så lång tid, säger Johanna Norrman, en av de två grundarna av It’s Re:Leased.

Efter att ha jobbat inom retail och produktutveckling i modebranschen i nästan 20 år började bristen på riktiga hållbarhetsinsatser skava i henne.

– Det var många fina ord om hållbara material – men jag insåg att vi för att göra skillnad på riktigt behöver ändra både produktionen och våra konsumtionsmönster. Då föddes idén till It’s Re:Leased.

Affärsidén är lika enkel som den är självklar: genom att hyra ut klädesplagg månadsvis behöver inte lika stora volymer produceras – och varje plagg blir använt flera gånger om. Genom att betala en månadsprenumeration om 750 kronor får man tre plagg levererade till sitt hem. I sortimentet finns välkända, populära märken som Rodebjer, By Malene Birger, HOPE, Filippa K, Dagmar och Stine Goya.

Överväldigande respons
Responsen på It’s Re:Leased har varit överväldigande, med kunder som berättar att de genom att hyra sin garderob sparar både tid och pengar, förenklar sin vardag och – kanske bäst av allt – har återfått kärleken till mode och vågat utveckla sin stil.

– Många säger också att de genom att hyra sin garderob även får upp ögonen för andra saker och funderar på sitt konsumtionsbeteende i stort. Det känns väldigt fint att kunna vara en del av den förändringen.

Cirkularitet i sitt esse
När det har gått en månad kan man välja om man vill hyra plagget i ytterligare en månad, eller om det ska skickas tillbaka. It’s Re:Leased granskar och tvättar då plagget för att sedan lägga upp det online för nästa användare. Det är cirkularitet i sitt esse.

– Majoriteten av våra plagg är i konstant användning, avslutar Johanna Norrman.

It’s Re:Leased grundades 2018 och är en prenumerations-tjänst på kläder. I månadsavgiften om 750 kronor ingår tre klädesplagg, leverans, tvätt, retur och fria byten.

Läs mer här

Följande varumärken finns i i sortimentet:

HOPE

DAY Birger et Mikkelsen

Filippa K

Stine Goya

Baum und Pferdgarten

2ND Day

Mykke Hofmann

By Malene Birger

Gestuz

Marimekko

Dagmar

Rodebjer

ASKET

EOE Eyewear