Så enkelt kan du undvika tillsatser i maten

E-nummer förekommer i väldigt stor del mat av den mat vi köper i matbutikerna. Vissa ser dessa tillsatser som ett nödvändigt ont, medan andra helst vill slippa dem – och då finns det några enkla knep.

En stor del av produkterna i butikernas hyllor innehåller i dag olika tillsatser. Till skillnad från vanliga råvaror har tillsatser en så kallad teknisk funktion, som att färga, konservera eller förtjocka.

Inte sällan används de för att kunna sminka upp mat där man har dragit ner på själva råvarorna. Med färgämnen kan en guacamoledipp med några ynka procent avokado färgas inbjudande avokadogrön, med stabiliseringsmedel kan tillverkaren blanda ut korven med billigt vatten och med färgämnen och fejkade aromämnen kan en blandning av palmolja och vatten fås att likna smör.

En märkning för genuin mat
– Många konsumenter har tröttnat på industrins trixande och vill ha mer genuin mat, som ser ut och smakar som de råvaror som den innehåller. Oftast är tillsatserna direkt onödiga, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara.

Föreningen driver sedan 2009 märkningen Ä-märket, som sätter fokus på just det som matindustrin har gjort med maten, något som ingen annan märkning gör.

– Ekologiska märkningar tar sin utgångspunkt i hur själva råvaran har producerats och Fairtrade i arbetarnas villkor. Ä-märket fokuserar istället på det som händer innanför fabrikens fyra väggar, berättar Björn Bernhardson.

Syftet med märkningen är att göra det lätt att hitta genuin mat, utan en massa tillsatser, aromer och andra industriella ingredienser. I listan över märkta varor finns nu över 1 000 produkter.

Här kan du se hela listan med Ä-märkta produkter

Enkla tumregler
Vad som är tillsatser och vad som är riktiga råvaror är inte alltid så lätt att veta. Ibland står E-numren utskrivna, men ofta används istället tillsatsens namn. För att undvika tillsatser kan man därför använda några tumregler:

  • Undvik produkter som heter samma sak i hela världen

– Produkter som finns att köpa i hela världen massproduceras ofta i stora fabriker. De processas ofta hårt och många tillsatser används för att de ska klara transporter och se likadana ut trots att de har stått länge på hyllan.

  • Undvik lightprodukter

– Det kan låta som en bra grej, men lightprodukter handlar lika mycket om att lägga till som att dra ifrån. När sockret eller fettet tas bort, tillsätts ofta färgämnen, sötningsmedel, aromämnen eller förtjockningsmedel i deras ställe.

  • Undvik ingredienser som är svåra att uttala

– Tillsatser och andra industriella ingredienser har ofta konstiga namn. Kan en femteklassare inte säga vad varan innehåller? Låt den stå kvar på hyllan.

Se filmerna från Äkta vara – så undviker du tillsatser

Vad är Ä-märket?
Produkter som bär märket får inte innehålla några tillsatser*, fejkade aromer eller industriella ingredienser, till exempel palmolja, glukos-fruktossirap eller bambufibrer. Märkningen omfattar inte rena råvaror, som en färsk morot eller en rå fläskkotlett, eftersom dessa produkter aldrig får innehålla några tillsatser.

Bakom Ä-märket står konsumentföreningen Äkta vara, en sammanslutning av 2 000 konsumenter.

Läs mer om Ä-märket här

*  Undantaget fruktpektin och bakpulver.