Så fungerar svenska uppfinningen – mot snarkandeSömnapné med följder som höjt blodtryck och stroke – snarkning är inte bara störande för de som drabbas, det kan även vara farligt för dig som snarkar.
Nu finns ReduZnore PRO, världens första snarkskena med valbara käkpositioner.
– Med snarkskena, näsvidgare och vår nya app får man en totallösning med diagnos, effektiva åtgärder och efterkontroll, säger Leif Söderberg, grundare av Adactive.

Tusentals svenskar snarkar – men många av dem sover ensamma och vet kanske inte hur omfattande deras snarkproblem är eller om de får andningsuppehåll under natten. Samtidigt visar studier att det ofta är vanliga snarkvibrationer som ger upphov till till sömnapné och följdsjukdomar såsom högt blodtryck och stroke.

 – Trots ett utbrett problem behandlar vården i regel inte personer som lider av vanliga snarkningar utan kopplas in först om allvarligare följder så som sömnapné uppstår. Mitt råd är dock att åtgärda problemet så fort du upptäcker att du snarkar. En snarkskena är en billig och enkel lösning som motverkar allvarligare besvär, men många av de du hittar på marknaden idag håller inte måttet och passar långtifrån alla, säger Leif Söderberg, grundare av Dormitek Medical.
Vill du få hjälp mot din snarkning? Läs mer här

En världsunik snarkskena 
Han har själv sömnapné och var tidigare en storsnarkare. Sedan 1998 har han erfarenhet av snarkskenor och berättar att vanliga snarkskenor fungerar genom att hålla fram underkäken för att minska risken att snarka – men ny forskning har visat att ett ökat käkmellanrum kan samverka med framdraget för att ge ännu bättre effekt mot snarkning.

– Därför har vi på svenska Adactive under två år utvecklat ReduZnore Pro – världens första snarkskena med valbara käkpositioner. Den nya snarkskenan har hyllats av läkare och är enkel att både använda och justera på egen hand. Skenan är dessutom betydligt mindre än den gamla ReduZnore och bara drygt hälften så stor som vanliga snarkskenor som säljs på marknaden, säger Leif.

ReduZnore Pros skena har ett yttre, halvhårt skal som minimerar tändernas frontbelastning och i skalet finns en lättformad massa för tandavtrycken. Det nya boil-and-bite-materialet greppar helt utan att glappa och har samma exakthet som professionella tandläkarskenor.

Justera skenan på egen hand
– Skenan erbjuder 24 inställningsmöjligheter; tre olika käkmellanrum och åtta underkäksframdrag, vilket gör att den kan anpassas för att fungera för fler snarkare. Underkäksframdraget kan göras med millimeterprecision genom olika moduler som enkelt kan bytas ut, vilket öppnar upp för möjligheten att enkelt själv testa olika framdrag utan att skenorna behöver formas om.

Svenska Dormitek Medical och systerbolaget Adactive har tillverkat sömnhjälpmedel som snarkskenor och näsvidgare sedan 1998. Företagen har förutom sina snarkskenor tagit fram appen Snore Monitor SleepLab för att ge snarkaren bättre kontroll över sin egen snarksituation och själv kunna upptäcka upptäcka en eventuell sömnapné.

"En totallösning"
– Vi har utvecklat ReduZnore PRO för att vara en bekvämare och mer effektiv lösning som kan hjälpa personer med till exempel käkledsartros eller andra käkledsbesvär. När man köper sin snarkskena medföljer MegaVent näsvidgare och tillsammans med appen får man en totallösning med diagnos, effektiva åtgärder och efterkontroll. 

ReduZnore Pro är hälften så stor som den gamla ReduZnore och de som säljs via apoteken.

ReduZnore Pro är hälften så stor som den gamla ReduZnore och de som säljs via apoteken.


Underkäksskenan hänger på en hake - helt utan obehaglig fastlåsning. Vid behov frigör man sig blixtsnabbt.

Underkäksskenan hänger på en hake - helt utan obehaglig fastlåsning. Vid behov frigör man sig blixtsnabbt.


Tre olika överskenor för valbart käkmellanrum minskar behovet av käkframdrag.

Tre olika överskenor för valbart käkmellanrum minskar behovet av käkframdrag.


Moduler för att välja underkäksframdrag. Byts på några sekunder.

Moduler för att välja underkäksframdrag. Byts på några sekunder.


Skenan värms och blir så mjuk att man kan forma med tungan i princip. Lätt att värma om och justera.

Skenan värms och blir så mjuk att man kan forma med tungan i princip. Lätt att värma om och justera.


Tandavtrycken blir lika exakta och individuella som tandläkares och ger stadigt grepp utan att glappa

Tandavtrycken blir lika exakta och individuella som tandläkares och ger stadigt grepp utan att glappa.


Världens första Snark-App för iPhone. Mest sålda Medical App i 2,5 år. Kollar snarkning/apnéer och att snarkhjälpmedlen fungerar

Världens första Snark-App för iPhone. Mest sålda Medical App i 2,5 år. Kollar snarkning/apnéer och att snarkhjälpmedlen fungerar.

Uppfinnaren Leif Söderberg, premiärvisar nya ReduZnore PRO  på ÖronNäsaHals-läkardagarna i April.

Uppfinnaren Leif Söderberg, premiärvisar nya ReduZnore PRO på ÖronNäsaHals-läkardagarna i April.