Så kan vi få Sverige att må bättre!

Barn och vuxna rör sig alldeles för lite idag och får dessutom inte i sig tillräckligt med bra näring. Endast 5 av 10 barn uppger att de äter grönsaker varje dag och hela 8 av 10 barn når inte den rekommenderade mängden av fysisk aktivitet per dag. Men det vill Generation Pep ändra på – och du kan hjälpa till!

Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep som i över fem år arbetat för att öka medvetenheten, sprida kunskap och engagemang för frågan kring barn och ungas fysiska hälsa. Intresset för frågan är högt men det behövs ännu fler som engagerar sig, från flera håll i samhället, för just nu går utvecklingen åt fel håll. Våra levnadsvanor har lett till att vi idag mår sämre och allt fler riskerar att bli sjuka. Generation Pep har därför bestämt sig för att vända den utvecklingen och samlat tips på hur olika aktörer kan hjälpa till.

Vill du veta mer om Generation Peps arbete? Klicka här!

Så här engagerar du dig!
Är du förälder, mor-farförälder eller bara någon som har många barn i din närhet som du vill inspirera och skapa förändring för? Här är några tips på hur du kan engagera dig:

Barn behöver röra sig minst 60 minuter per dag och vuxna i 30 minuter. Få in mer rörelse i vardagen genom att leka, cykla till skolan och jobbet eller ta trapporna istället för hissen. Även vardagssysslor så som att städa är bra sätt att aktivera sig på. Att ta rörelsepauser gör stor skillnad för både stora och små. På Generation Peps YouTube-kanal kan du få olika tips. Där kan du även få tips på olika mellanmål och snacks för att få i sig mer frukt och grönt.

Över 2000 skolor har redan skrivit upp sig och blivit en del av Generation Pep Skola, ett kostnadsfritt metodstöd för skolor som vill jobbar mer riktat med frågor om fysisk aktivitet och hälsosam mat i skolan. Se till så att era skolor också är en del av Generation Pep Skola! Sedan våren 2021 har Generation Pep även ett kostnadsfritt stöd för förskolor – Generation Pep Förskola!

Offentlig sektor spelar självklart en stor roll, men ideella organisationer och företag kan också göra stor skillnad. Gå med i Generation Peps nätverk idag och var med i folkrörelsen för barn och ungas hälsa!

Vill du starta och driva initiativ med Generation Pep? – Läs här!

Ett ytterst viktigt arbete
Barn är framtiden och därför är det viktigt att vi introducerar dem för hälsosamma vanor som gör att de får bättre förutsättningar för att må bra. Vi måste med gemensamma krafter verka för att förändra samhället och genom att jobba mot gemensamma mål kan vi lyckas.

 

Generation Pep arbetar för att hela samhället ska engageras i barn och ungas hälsa. Forskning visar nämligen att en ensam aktör inte kan leda förändringsarbetet, utan hela samhället måste agera. Därför har Generation Pep valt att rikta vårt arbete mot flera olika sektorer av samhället. Vi vill på allvar kunna skapa den förändring som behövs för att alla barn och ungas ska få möjlighet och ha viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv.