Så ska du tänka kring elen om kriget kommer

Om Sverige hamnar i krig finns risk för att elnätet kommer att slås ut. Som elkonsument finns sätt att minska påverkan – och förbereda sig – på att under perioder leva med elavbrott. 

– Med ganska små åtgärder är man bättre rustad, säger Fredrik Steen, presskontakt på Stockholms Elbolag. 

I spåren av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har omvärldsläget försämrats betydligt – och i Sverige har både statsministern och överbefälhavaren uppmanat befolkningen att förbereda sig på en situation då landet dras in i ett krig. 

En fiende kommer inledningsvis att rikta in sig på att slå ut det svenska elnätet för att försvåra för landet att försvara sig. Det kommer att att få väldigt stora konsekvenser för hushållen.

Skaffa nytt elavtal här
 

När det gäller tillgång till energi i krissituationer är Sverige dock betydligt bättre rustat än många andra länder i Europa. Sverige är i princip självförsörjande på el och värme genom god tillgång på vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme som dessutom är geografiskt utspritt över stora områden.  Därutöver finns ett robust elnät som på lokal nivå i huvudsak är nedgrävt och därmed bättre skyddat från militära angrepp. 

 

Svenska elnätet bygger på ö-drift 

Att produktionskällorna är utspridda och de lokala elnäten välutvecklade, har skapat en möjlighet att bygga det svenska elnätet enligt principen om ö-drift. Det är en elberedskapsåtgärd som innebär att elförsörjningen ska kunna säkerställas i mindre eller större delområden även utan koppling till det det stora transmissionsnätet. 

 – Eftersom man har lokal elproduktion och elnät i mindre “öar” som är geografiskt begränsade, och utan någon koppling till det om- eller överliggande elnätet, så kan man inte slå ut hela Sveriges elförsörjning med en enda militär attack mot en viss plats. Det krävs alltså oerhört stora insatser från en fiende för att slå ut landets elsystem, förklarar Fredrik Steen.

Här kan du hitta ett nytt elavtal för dig


Ändå kan naturligtvis en fiende orsaka stor skada med strömavbrott i vissa delar av landet. 


– Det kan i ta flera dagar, i värsta fall flera veckor, att återställa elleveransen vid en riktad attack mot svensk elförsörjning. Ansvaret att återställa elleveransen ligger på Svenska Kraftnät, som då gått upp i stabsläge, tillsammans med den lokala nätägaren och elproducenten, förklarar Fredrik Steen.
 

 

Små förberedelser kan betyda mycket 

Som privatperson och hushåll finns dock vissa små åtgärder man kan vidta för att förbereda sig för långvariga strömavbrott. 

– Det viktigaste är att ha byggt upp en förråd av torrvaror, som konserver. Man ska också ha dunkar med vatten, och ett lager batterier som kan driva ficklampor och radioapparater. Ett gasolkök kan också vara bra att ha, säger han.
 

Man ska också lära sig nyttja det som finns i skogens skafferi, som bär, svamp och annat som växer i naturen under sommarhalvåret.

– Det är också viktigt att redan nu bjuda in sina grannar på ett samtal för att gemensamt diskutera hur man kan hjälpa varandra i händelse av krig, avslutar Fredrik Steen.
 

Om Stockholms Elbolag 

Stockholms Elbolag är ett helsvenskt oberoende elbolag med kontor i Stockholm och Skåne. För att vi ska vara konkurrenskraftiga måste vi tänka annorlunda. Detta gör vi genom att vara lyhörda och flexibla mot våra kunder.  Vår målsättning är att ha elmarknadens bästa kundservice.

Kontakta oss i dag för att hitta det bästa elavtalet för dig på:  www.stockholmselbolag.se/elavtal