Se recepten: Blir det groddar till frukost, lunch eller middag?I stundande och mörka vintertider har vi svenskar ett större behov av olika proteiner och vitaminer. Genom Munkagroddens egenproducerade groddar i dess olika former kan du enkelt och gott få i dig välbehövliga ämnen. Som kronan på verket passar de utmärkt till både morgonsmoothien, lunchsalladen och middagsbiffen.

Groddar är en växande trend, mycket tack vare dess goda smak, många användningsområden och näringsrika ämnen. Genom sitt höga innehåll av bland annat protein och vitamin K och E kan groddar bidra till en mer ungdomlig hy och ett starkare hjärta – samtidigt som de är enkla att få in i den dagliga kosten.

Familjeföretaget Munkagrodden har sedan sin start 1992 odlat och levererat groddar, och har i dag stora butikskedjor, caféer och restauranger över hela Sverige som kunder. Lovisa Gibrand jobbar som CFO på företaget och berättar att de har en tydlig ambition i sin arbetsvardag: att producera groddar av allra högsta kvalitet.

– I dag har vi elva olika varianter som vi producerar vilket innefattar allt från storsäljaren alfalfagroddar till rädisgroddar. De har alla sina olika fördelar och passar bra till olika måltider. Det som alla har gemensamt, förutom att de är goda och nyttiga, är att de är svenskodlade och ekologiska. 

Läs mer om Munkagrodden – klicka här!

Enkla recept
För den som letar efter goda recept har Munkagrodden ett stort urval på sin hemsida. Här kan du låta dig inspireras av allt från en lyxigare variant av lasagne till nyttiga tacos. Smoothieälskaren kan även glädja sig åt ett enkelt recept för just en groddsmoothie.

En utsökt rödbetsbiff på groddade kikärtor:

Ingredienser:

  • Två stora och rivna rödbetor
  • Cirka 100 gram ost
  • Tre deciliter groddade kikärtor
  • Tre deciliter groddat bovete
  • Tre matskedar olivolja
  • Två små vitlöksklyftor
  • En tesked salt
  • Två kryddmått peppar

Gör så här:
Mixa groddarna i både olivoljan och vitlöken. Rör sedan ner resterande ingredienser och blanda runt. Låt varje biff stekas på relativt låg värme i ungefär sju till nio minuter. På bilden serverades rödbetsbiffen tillsammans med kokt quinoa, stekt med grönsaker och munbönsgroddar. Målrätten toppades med rödbets- och purjolöksgroddar!

Munkagrodden är ett familjeföretag som har odlat och levererat groddar sedan 1992. Det började som ett litet experiment i en källare i Göteborg och har under åren utvecklats till ett företag som idag levererar groddar till de flesta större butikskedjorna, restauranger och caféer i Sverige. Produktionen sker i moderna lokaler i Munka Ljungby strax utanför Ängelholm.

Munkagrodden grundades av Eva och Kenneth Bendroth som fortfarande äger och driver företaget tillsammans med sina 12 anställda.