Sex snabba steg: Så underhåller du din bil – och sparar pengar

Våren är här och det är dags att göra bilen fin för soliga turer eller kanske en ny ägare. Vi vet sedan tidigare att en hel och ren bil är A och O för värderingen vid försäljning – men visste du att en väl omhändertagen bil också håller längre?
Här är sex smarta knep för att hålla din bil i topptrim.

En smutsig bil tar enklare skada än en ren, vilket gör att en illa skött bil lätt kan tappa snabbt och rejält i värde. För att hålla rost och korrosion borta rekommenderar experter ofta att du bör tvätta bilen minst en gång i veckan under vinterhalvåret och varannan vecka under sommartid, vilket kanske låter som en kostsam och tidskrävande historia. Men det finns mycket du kan göra själv när det kommer till underhåll och därmed undvika onödiga utgifter. 

Det kan verka som ett stort projekt, men med rätt produkter och några enkla knep får du snabbt en skinande ren bil samtidigt som du säkrar bilens värde och får pengar över till annat – vem vill inte lägga en extra slant på semestern? Här är sex snabba steg för att lyckas bemästra din bilvård helt på egen hand och några smarta tips om marknadens nya superprodukter som förenklar jobbet.

1. Avfettningen lägger grunden
Efter en vinter med salta vägar behöver bilen en avfettning för att hålla sig i trim. Många menar att det är ett måste innan en polering och vaxning för att undvika repor. Viktigt att tänka på är att inte låta produkten verka för länge eller applicera den i solljus, då den lätt kan torka in och lämna fula fläckar på lacken.

2. Spola inte för hårt
När det är dags att spola bort avfettning och all lös smuts från bilen är en högtryckstvätt att föredra. Tänk på att inte ha en för liten stråle eller arbeta för nära bilen då det kan skada lacken. Börja med att spola nerifrån och uppåt, det gör att den upplösta smutsen kan rinna över en ren yta, vilket gör att den får det svårare att få fäste igen.

3. Anpassa rengöringseffekten vid schamponering
För att undvika repor vid schamponering av bilen är det viktigt att använda en ren svamp, mycket vatten och börja från karossens minst smutsiga del. En bra idé är att ha två hinkar; en med bilschampoo och en med rent vatten. Ett tips är att börja tvätta bilen med schampoo och skölja av svampen i det rena vattnet innan du tar nytt schampoo igen – det gör att du minskar risken att smuts och grus följer med svampen och kan skada lacken.

På traditionellt bilschampoo ökar du inte tvättkraften genom att tillsätta mer schampoo i hinken – men nu finns en ny produkt som tillåter dig anpassa rengöringseffekten utifrån hur smutsig din bil är. När du använder Turtle Wax nya bilschampoo, MAX-POWER car wash shampoo, väljer du hur mycket schampoo du ska hälla i vattnet. Schampoot höjer pH-nivån och ger mer tvättkraft i blandningen.

4. Polera och spara tid utan maskering
En matt, vintertrött och oxiderad lack kan kräva extra omsorg för att återfå sin glans. Normalt kräver en polering att du maskar av gummilister och lyktor, men även här finns en ny produkt som förenklar ditt jobb. Turtle Wax SPEED CLEANER tar bort tvätt- och mikrorepor, oxider, färgskrap och vattenfläckar – även på glas. Till skillnad från många andra produkter torkar denna inte in i skarvar eller springor, den lämnar inga vita rester och den tidödslande maskeringen är därför ett steg som inte längre är nödvändigt.

5. Vaxa bilen och håll den ren längre
En vaxad yta gör mycket för din bil då den skapar ett skyddande lager så att smuts inte lika enkelt får fäste. När du arbetar med vax ska du alltid undvika direkt solljus och varma partier eftersom att vaxet lätt kan torka in och lämna fläckar på lacken. Turtle Wax SPEED CLEAN & WAX är ett smidigt spray-vax som både rengör, återställer, polerar och skyddar billacken i ett och samma moment. Du sprayar enkelt vaxet på en sektion i taget och bearbetar in den på ytan med cirkelrörelser tills hela ytan är täckt innan du torkar av ytan med en mikrofiberduk.

6. Glöm inte insidan
Det är insidan som räknas – men det kan vara klurigt att rengöra alla vinklar och vrår. Därför finns en ny produkt som heter Turtle Wax DASH & GLASS CLEANER. Oavsett om du vill putsa rutorna eller polera instrumentbrädan använder du samma spray, vilket sparar både tid och pengar. När du har sprayat på ytan som du vill rengöra torkar du enkelt av den med en ren trasa eller mikrofiberduk.

Sedan har du en skinande ren bil som är redo att tuta och köra.

Presenteras av

SEAB_Loggan_Finalversion


TURTLE WAX

Turtle Wax är ett komplett bilvårdsvarumärke med lång historik som många har starka relationer till. Vi i Sverige var första land utanför USA att sälja Turtle Wax produkter, något som grundade sig i en nära relation med varumärkets grundare, Ben Hirsch. Bolaget är i dag en global aktör som drivs av tredje generation med bas i Chicago.

MAXcleanpolish   speedclean  Dashandglass