Följ magkänslan

Mjölksyrabakterier har balanserat magen sedan tusentals år tillbaka 
Mjölksyrabakterier är inget nytt fenomen bland oss människor – snarare tvärtom. Vi har använt oss av mjölksyrabakterier sedan tusentals år tillbaka, detta eftersom att de är viktiga för att hålla magen i balans. Eftersom maten vi får i oss idag inte är lika rik på mjölksyrabakterier som förr bör vi se till att få i oss dem på annat sätt, till exempel via kosttillskott som är rika på mjölksyrabakterier. 

Kosttillskottet BioGaia Protectis med patenterad mjölksyrabakterie
BioGaia Protectis är ett kosttillskott som innehåller den patenterade och väldokumenterade mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri Protectis. Kosttillskottet, som har som uppgift att hålla magen i balans, finns även med tillsatt D-vitamin och är speciellt framtagen för dem som vill kombinera sitt mjölksyrabakterieintag med en extra dos D-vitamin. 

BioGaia Protectis finns som produkt med enbart mjölksyrabakterier samt med tillsatt D-vitamin. Produkterna med D-vitamin finns i två doser, D3 och D3+. D3 innehåller 10 mikrogram D-vitamin, vilket täcker Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag av D-vitamin. D3+ innehåller 20 mikrogram D-vitamin och är avsett för vuxna över 75 år eller vuxna med begränsad exponering för solljus eller som av andra anledningar inte får i sig tillräckligt med D-vitamin.  

Läs mer om BioGaia Protectis-serien och köp online här

Kliniska studier visar positiv effekt av Lactobacillus reuteri Protectis
Lactobacillus reuteri Protectis är en av BioGaias patenterade mjölksyrabakterier. Den har visat positiv effekt i fler än 184 kliniska studier inom en rad olika indikationsområden, framförallt inom maghälsa. Vidare visar forskning att Lactobacillus reuteri Protectis har utvecklats tillsammans med människan genom evolutionen och att vissa stammar av bakterien har anpassat sig till de specifika förhållanden som finns i vår magtarmkanal. Trots att det än idag finns folk som har Lactobacillus reuteri Protectis i magtarmkanalen så har de flesta inte tillräckligt höga halter och bör därför komplettera med kosttillskott. 

De fyra vanligaste typerna av magbesvär 

Stressmage
Idag blir vi stressade på jobbet, i trafiken eller av andra situationer där vi upplever att vi måste prestera eller skynda oss. All form av stress, inre och yttre, kan direkt störa vår mage och tarm och ge väldigt negativa konsekvenser. 

Gasig mage
De flesta av oss har någon gång upplevt obehag till följd av gaser i magen. Oftast skapas gasen från luft vi sväljer och matsmältning men den även bildas när du tuggar tuggummi, röker eller dricker kolsyrad dryck. En annan orsak till gas i magen kan vara obalans i magtarmkanalens bakterieflora. Gasig mage kan upplevas som obehagligt eller till och med smärtsamt, men beror sällan på någon allvarlig sjukdom. 

Förstoppning
Förstoppning är en vanlig magåkomma som innebär en svårighet att tömma tarmen. Förstoppning har flera orsaker som exempelvis stress, obalans i tarmfloran, ändrade matvanor, stillasittande eller för lite fibrer eller vätska. För att motverka förstoppning kan du motionera mer, minska stressfaktorer, dricka mer vatten och äta mer fibrer. 

Laktosintolerans
Laktosintolerans innebär en minskad förmåga att bryta ned mjölksocker från maten. Det kan ge smärtor, diarréer och gasbildning. Laktosintolerans är ofarligt men kan ha obehagliga symtom. Besvären går att minska genom att undvika mat med mycket laktos, exempelvis vanliga mjölkprodukter.

Läs mer om de olika typerna av magbesvär här

Nordbor drabbas oftare av D-vitaminbrist än andra
D-vitamin är en nödvändig vitamin både för ett starkt skelett och ett välfungerande immunförsvar*. Hur mycket D-vitamin vi får i oss från solen beror på flera olika faktorer, bland annat geografiskt läge, årstid, livsstil och ålder.

Vi nordbor drabbas oftare av D-vitaminbrist än andra, speciellt under vinterhalvåret. En av orsakerna till detta är för lite exponering av solljus. På sommaren byggs D-vitaminreserven upp men ibland är det inte tillräckligt. Personer över 75 år, och de som inte vistas lika mycket i solen, rekommenderas ett större intag av D-vitamin. Behöver du boosta din kropp med D-vitamin kombinerat med mjölksyrabakterier? Då kan du välja mellan BioGaia Protectis med D-vitamin i två olika doser – D3 (10 mg D-vitamin) och D3+ (20 mg D-vitamin). 

Är du i behov av extra D-vitamin? Läs mer om BioGaias produkter här. 

En av Sveriges främsta näringsforskare ambassadör för BioGaia Protectis
BioGaia Protectis har nyligen välkomnat Dr Magnus Nylander som ambassadör för BioGaia Protectis. Magnus är näringsfysiolog, medicine doktor och en av Sveriges främsta näringsforskare. Han har en bakgrund från Karolinska institutet och har tidigare arbetat med mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri Protectis. Följ BioGaia Protectis Facebooksida för att ta del av Dr Magnus Nylanders råd och tips inom näring och probiotika. 

Följ BioGaia Protectis Facebooksida och Dr Magnus Nylander gästinlägg här

Frågor och svar

Vad skiljer BioGaia Protectis från övriga probiotiska produkter?
Lactobacillus reuteri Protectis är en av få mjölksyrabakterier som förekommer naturligt i människans magtarmkanal och är därför särskilt väl lämpad för att leva i denna miljö. Många andra probiotiska bakterier är isolerade från växtriket och hör inte naturligt hemma i människan. Lactobacillus reuteri Protectis är bland de första bakteriearter som på naturlig väg etableras i mikrobiotan hos nyfödda, men i vårt moderna samhälle är det endast ett fåtal individer som får i sig tillräcklig mängd på naturlig väg.

Bör jag ta Lactobacilllus reuteri Protectis varje dag?
Mängden av tillsatta bakterier i tarmarna minskar redan en vecka efter avslutad användning. Kroppens egen etablerade mikrobiota är relativt stabil och därmed mycket motståndskraftig mot etablerandet av “nykomlingar”. Även en bakterie som Lactobacillus reuteri Protectis bör tas regelbundet eftersom få människor i dagens samhälle får Lactobacillus reuteri Protectis överfört naturligt vid födseln. Genom att ta BioGaias probiotika regelbundet kan du bibehålla en gynnsam daglig dos av mjölksyrabakterier.

Bör jag avstå från att kombinera BioGaia Protectis med några specifika läkemedel?
Probiotiska produkter är att betrakta som livsmedel och jämförbara med yoghurt när det gäller säkerhet. BioGaia Protectis kan till och med vara bra att äta i kombination med till exempel antibiotika.

Innehåller BioGaia Protectis tuggtabletter soja, gluten, laktos eller mjölkprotein?
BioGaia Protectis tabletter innehåller inte soja. Korn eller skummjölk används som näringskälla vid odling av den bakteriekultur som används i tabletterna. Vid analys kan man detektera laktos och gluten i kulturen, men i den färdiga produkten förekommer varken mjölkprotein eller laktos i mätbara nivåer. Nivån av gluten ligger under EU:s gränsvärde för glutenfria produkter enligt Förordning (EU) nr 828/2014 (<20 mg/kg). 

Kan BioGaia Protectis användas under graviditet och amning?
BioGaia Protectis säkerhet är väl studerad och produkten kan användas under graviditet och amning.

Läs fler frågor och svar här