Sju enkla tips för en smidigare flygresa inför jul och nyårUnder jul- och nyårshelgen ökar resandet när fler passar på att flyga, både inom Sverige och utomlands. Kanske ska du resa från någon av Swedavias flygplatser, till exempel Arlanda, Bromma eller Landvetter? Här är sju smarta tips som sparar tid och gör din vistelse på flygplatsen så smidig som möjligt.

1. Kontrollera passet
När du reser utomlands behöver du kunna identifiera dig, antingen med pass eller nationellt id-kort. Tänk på att körkortet inte alltid räcker som id-kort. Vissa länder kräver dessutom att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan, så ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till.

2. Checka in hemifrån
Checka in hemifrån om det går – spara ditt boardingkort i telefonen eller skriv gärna ut hemma.

3. Förboka parkering
Om du tar bilen till flygplatsen kan du förboka parkering för garanterad plats. Här kan du läsa mer om Arlandas parkering, Brommas och Landvetters.

4. Chatbot Swea
Följ ditt flyg och få realtidsuppdateringar om din avgång direkt i mobilen. Du kan även ställa frågor om servicen på flygplatsen, som exempelvis ”Var finns det restauranger som serverar glutenfri mat?”
Skicka ett meddelande via flygplatsens Facebook-sida eller i Messenger-appen. Swedavias chatbot Swea svarar direkt och dygnet runt.

5. Kom till flygplatsen i god tid
När det är många som ska ut och resa samtidigt är det bra att vara ute i god tid. Fråga ditt flygbolag vad de rekommenderar för just din resa. Tänk på att det kan vara köer på vägen eller förseningar i kollektivtrafiken.

6. Väntetid i säkerhetskontrollen
Håll koll på den aktuella väntetiden i säkerhetskontrollen som visas på flygplatsens webbplats, i Swedavias app och på monitorer vid säkerhetskontrollerna. Du kan även ställa just den frågan till vår chatbot Swea. 

7. Tidsgaranti på restauranger
Många flygplatsrestauranger har en tidsgaranti från beställning tills maten står framför dig på bordet. Fråga restaurangen vilken garanti de erbjuder eller gå in på flygplatsens hemsida där tid finns angiven under respektive restaurang. Se till exempel mat- och dryckalternativen på Arlanda eller på Landvetter.

God jul och trevlig resa önskar Swedavia!

Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter drygt 5,7 miljarder kronor per helår och har 3 100 medarbetare.