Smärtlindring utan biverkningar? Testa TENS, en välbeprövad metod inom förlossningsvårdenDet är helt naturligt som gravid att oroa sig inför förlossningen och smärtan som kommer med den. Om du vill behandla din smärta men är tveksam till att ta smärtstillande mediciner, kan du därför testa TENS. En biverkningsfri behandlingsmetod för smärtlindring under det tidiga värkarbetet – så här fungerar det.

TENS (Transkutan Elektrisk Nervstimulering) används sedan länge inom sjukvården och är en metod för att lindra smärta vid förlossning. Behandlingen består av elektrodplattor som sätts på huden och skickar svag ström. Den pulserade stimuleringen hjälper till att frisätta endorfin i kroppen, som verkar lugnade och lindrar smärtan.

Metoden används ofta i samband med förlossningens första fas, den så kallade Latensfasen. Latensfasen kan pågå från några timmar till ett par dagar, och man befinner sig i regel på hemmaplan under denna period. Därför vill Hyr TENS se till att du under den här perioden enkelt kan få smärtlindring. Hos dem hyr du enkelt en TENS apparat som du får levererad till dig två veckor innan tänkt förlossningsdatum, och får behålla två veckor efter beräknat förlossningsdatum.

Här kan du ta del av Hyr TENS utbud

Såhär fungerar metoden
TENS är en helt naturlig metod, och du bestämmer själv när och hur mycket smärtlindring du vill ha. De TENS apparater som Hyr TENS hyr ut är Cefar Femina och Elle TENS, och är båda speciellt utvecklade för förlossningsarbetet. Till apparaten medföljer en dosa som gör att man snabbt kan ändra styrka på stimuleringarna under värkarna. Vid en kommande värk kan du höja frekvensen för att blockera smärtan i området. Därefter kan du återgå till den lågfrekventa stimuleringen som frisätter endorfiner.

Behandlingen kan kombineras med andra typer av smärtlindrande behandling, och kan fortsatt användas på förlossningsavdelningen när latensfasen har passerat. Vid leverans av TENS apparaten medföljer alltid tydliga illustrerade instruktioner så att du smidigt och enkelt kan påbörja och förbereda dig för din behandling.

Vill du veta mer? Klicka här

Låt inte smärtan kontrollera dig
Under sin graviditet är det vanligt att man upplever bäckensmärta, eftersom bäckenet behöver vidga sig inför förlossningen. Det här brukar ske runt vecka 17 och 18, och går vid namnet foglossning. Har man behov av smärtlindring under den tiden är TENS apparaten en rekommenderad metod som du kan konsultera med din barnmorska om. Skulle du behöva apparaten vid foglossning finns det hos Hyr TENS även ett uthyrningspaket för det. Då får du behålla apparaten från foglossning till efter förlossningen.

Oavsett om det är din första, andra eller fjärde graviditet kan smärtan vara ett stort orosmoment. Hyr TENS vill med sin tjänst underlätta för dig och lindra din smärta.

TENS-apparaten kan du använda hemma under det första skedet av värkarbetet när förlossningen sätter igång och sedan fortsätta under hela förlossningen.
Läs mer på hyrtens.se