Sommarlovstipset: Besök barndomens bilar – i BergrummetDjupt inne i berget under Skeppsholmen gömmer sig Europas största leksakssamling. Här kan du se fler än 40 000 leksaker i det underjordiska museet Bergrummets magiska tunnlar – bland annat leksaksbilar från förr och en mumifierad guttaperkaboll som hittade på Kungliga slottets vind.
– Ett besök hos oss är ett spännande äventyr för hela familjen, säger Kylliki Hellström, museets vd.

I början av 1940-talet anlades bergrummet på Skeppsholmen för att ge plats åt marinchefen och hans stab i krigstid. I dag är de stora salarna fyllda med fler än 40 000 leksaker – vilket utgör norra Europas största leksakssamling.

Kika in på Bergrummets hemsida här!

Den unika samlingen förvaltas och ägs av David von Schinkel, som i sin tur ärvde leksakerna av sin far. När fadern 1974 öppnade upp Tidö slott för allmänheten och invigde Tidö Leksaksmuseum ansågs han vara banbrytande – inte bara på grund av den stora samlingen utan även för att slott och herrgårdar historiskt sett hållits stängda innan dess.

Leksakerna flyttade till Stockholm
Samlingen flyttades den 2017 till det pampiga Bergrummet på Skeppsholmen i centrala Stockholm och konstnärer och scenografer skapade ett annorlunda museum där leksaker visas på ett nytt och annorlunda sätt. Museet har även interaktiva delar där både de yngsta och besökare i alla åldrar får se om barnasinnet är kvar.

– Vad kan vara mer spännande och lekfullt än ett äventyr bland leksaker och serier blandat med bad i Farbror Ankas badkar med guldpengar, lek i Bamses farmors kök eller att följa en rullande boll genom hela museet? Här ser manmekaniska leksaker, bilar, makalösa dockskåp och tidlösa actionfigurer tillsammans medleksaker som kungligheter lekt med genom historien, säger Kylliki Hellström, museets vd.

Här kan du läsa mer om Bergrummet

Museum för tre generationer
Att koppla samman generationer är en av målsättningarna med museet, och Kylliki berättar att leksaksmuseet i Bergrummet är just det – en mötesplats för alla generationer.
– Oavsett om du tar med dig en förälder, ett barn eller barnbarnfinns det utrymme till att minnas tillbaka eller upptäcka nytt för första gången. Nostalgi, härliga barndomsminnen och berättelser från egna barndomen väcker ofta mycket känslor bland våra besökare. Det är så härligt att se hur mycket lek och leksaker har påverkat människor genom tiderna och höra berättelser om vad alla har lekt med.