Installera solceller – och få ekonomisk avkastning redan från första dagen

Installerar du solceller på ditt hustak kommer du att få en ekonomisk avkastning redan från första dagen – och på bara 7-10 år har du fått tillbaka hela din investering. Under tiden har du producerat grön el till dig själv och kunnat sälja överskottet på elmarknaden.

– Alla som har möjlighet borde installera solceller. Dels är det bra för miljön, dels är den ekonomiska kalkylen väldigt gynnsam, säger Carl-Johan Larm, vd på Photonic Power Systems Sweden, en helhetsleverantör av lösningar inom solenergi.

Utbyggnaden av anläggningar för solenergi, både för industriellt bruk och för privatpersoner, går fort. Det gör att priserna på solceller har sjunkit kraftigt, samtidigt som ny forskning och utveckling lett till ökad verkningsgrad hos dem.

I dag är det mer gynnsamt än någonsin att för dig som privatperson installera solpaneler på ditt hustak.

För en normalstor villa kan den initiala kostnaden för en driftsklar solcellsanläggning uppgå till cirka 100,000 till 160,000 kronor. Men trots det är kalkylen god.

–  Den genomsnittlige husägaren som satsar på solenergi får en direktavkastning på mellan 8 och 16 procent per år. Så även med lånade pengar för investeringen där man inkluderar ränta och amortering är det en affär som i slutändan levererar ett positivt resultat, säger Carl-Johan Larm.

Så fungerar det statliga solcellsbidraget

Stor efterfrågan på grön el
När du producerar el för din egen förbrukning minskar ditt behov av att köpa el från din leverantör. Men här sparar du inte bara in på elkostnaden utan också på överföringsavgifter och skatter som kommer med leveransen.

Den el du producerar och inte själv använder kan du sälja på marknaden, normalt via din egen elleverantör. Eftersom många efterfrågar grön el kan priset bli riktigt bra.

– Den omställning som världen genomgår just nu, där allt mer blir elektrifierat samtidigt som motståndet mot fossila bränslen ökar, kommer att leda till att efterfrågan på el ökar, och sannolikt också priset. Det kommer gynna de som skaffar sig en egen solenergianläggning, säger Carl-Johan Larm.

Vi hjälper dig att installera solceller

Många fördelar med solenergi
Solenergi räknas som en framtida, förnybar energikälla. Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Under tiden dina solceller producerar el på taket till ditt hus är deras miljöpåverkan liten. Tekniken är i det närmaste dessutom underhållsfri, vilket håller kostnaden nere. Genom att placera solcellerna på taket behövs inte heller någon ytterligare mark för att producera elen. Driften är tyst och ger normalt inte upphov till några utsläpp. Dessutom sker elproduktionen och elanvändning nära varandra, vilket minskar överföringsförluster i elnätet.

Staten har också olika incitament för att uppmuntra solenergiutbyggnaden i Sverige.

– Man kan både få ett statligt stöd för installation av solcellssystem och som mikroproducent får man också ett skatteavdrag på sin deklaration för varje kilowattimme man sålt, förklarar Carl-Johan Larm.

Så enkelt kan du installera solcellspaneler

Markant värdeökning på huset
Ytterligare en aspekt att tänka på för den husägare som installerar solpaneler är att huset stiger i värde.

– Enligt statistik från Mäklarsamfundet ökar värdet på en genomsnittlig villa med solceller med 10 procent. Så värdet på fastigheten går upp ganska markant genom att ha solceller, och kan många gånger om överstiga investeringskostnaden, förklarar Carl-Johan Larm, och avslutar:

– Varje husägare i Sverige borde ta sig en rejäl funderare på att installera solceller.

Photonic Power Systems AB är ett företag som projekterar, installerar och driftsätter helhetslösningar inom solenergi.

Våra projekt är både stora och små, för både privat och företagskunder. Vi har egen personal för alla de olika stegen i ett projekt med solceller. Allt från ingenjörer för energikalkyler och lastberäkningar, till montörer och elektriker för installation och driftsättning. Vi sköter också kontakter med myndigheter och elnätsföretagen. Vi är helt enkelt din helhetsleverantör – inga projekt är för små eller för stora.

Läs mer på www.photonic.se