Svensk – Kinesisk storsatsning med grön obligation

Högt ställda solenergimål och ett starkt växande energibehov har gjort den kinesiska marknaden för solenergi mycket attraktiv. Genom att investera i en grön obligation kan du vara med och minska användningen av kolkraft samtidigt som du får en attraktiv ränta på 8,75 procent.
– Detta blir vår tredje gröna obligation. Vi räknar nu med att ännu fler skall inse fördelarna med att investera i solenergimarknaden, säger Frederic Telander, vd på SolTech Energy.

Kina är sedan 2009 världens största energiförbrukare. Och från dagens nivå förväntas energikonsumtionen fördubblas till 2040.

Kinas historiska satsningar på framförallt kol som energikälla har tillsammans med det starkt växande energibehovet skapat en stor miljöutmaning som ingen längre kan blunda för. Därför är den kinesiska regeringens ambitioner att bygga ut solenergin mycket omfattande. Experter i marknaden bedömer att Kina kommer att ha cirka 250 gigawatt (GW) installerad solenergi redan 2020, mot drygt 130 GW i dag.

Utöver verksamheten i Kina utvecklar och säljer SolTech Energy byggnadsintegrerade solenergiprodukter för alla former av fastigheter – kommersiella, offentliga och privata. Aktien handlas på First North vid Nasdaq Stockholm under kortnamnet SOLT och Bolaget har nästan 15000 aktieägare och ett börsvärde motsvarande cirka 400 miljoner kronor.

Frederic Telander, vd SolTech Energy. Foto: SolTech Energy

»Nu kan våra investerare vara med och göra nytta på riktigt«

SolTech Energys satsning i Kina bedrivs i ett samägt bolag, Advanced SolTech Renewable Energy Hangzhou Co. Ltd. (ASRE), där moderbolaget äger 51 procent och SolTech Energys kinesiska partner Advanced Solar Power Hangzhou Inc.(ASP), äger 49 procent. Medtaget en order om 13 MW som ASP tecknat och som efter driftsättning kommer att säljas till ASRE har ASRE totalt 82 megawatt (MW) i anläggningar, varav 32 MW är anslutna till elnätet, 25 MW är under byggnation och 25 MW är kontrakterade men ej påbörjade.

Investera i kinesisk solenergi. Läs mer om Soltech Energys obligation här.

Finns en oro för klimatförändringar

Enligt en undersökning som SOM-institutet har genomfört är svenskarnas största orosmoment förändringar i jordens klimat och miljöförstöring.

– Nu kan våra investerare vara med och göra nytta på riktigt. Genom att investera i vår obligation, som ger hela 8,75 procent ränta, är du med och finansierar våra installationer av solenergi i Kina. Vilket innebär att användningen av kolkraft minskar, säger Frederic Telander, vd på SolTech Energy. En investering på 50 000 kr sparar hela 5,4 ton Co2 per år vilket resulterar i 27 ton under obligationens 5 åriga löptid.

Tjäna på världens största solenergimarknad

Under de kommande tre åren, 2018-2020 beräknas Kinas installerade solenergikapacitet öka till ca 250 GW enligt marknadsexperter. För att förverkliga detta är det stora pengar som satsas av såväl den nationella regeringen som myndigheter regionalt och lokalt.

– Vi räknar med att fler skall inse fördelarna med att investera i en grön obligation som, förutom att den ger bra ränta, också bidrar till att minska koldioxidutsläppen i Kina, säger Frederic Telander.

Solenergi står sig väl mot fossila bränslen

 Den starka tillväxten av solenergi beror på flera faktorer, exempelvis långsiktiga och generösa subsidier. Det främsta skälet anses dock vara regeringens målmedvetenhet att lösa de omfattande miljöproblem landet har som ett resultat av långvarig förbränning av fossila bränslen som kol och olja. Kina har också mycket goda förutsättningar för solenergi. Lokala experter bedömer att så mycket som 90 procent av Kinas territorium kan användas för någon form av solenergi, säger Frederic Telander.

SolTech Energy utvecklar och säljer byggnadsintegrerade solenergiprodukter för alla former av fastigheter – kommersiella, offentliga och privata.

SolTechs vision är att varje fastighet ska producera mer energi än vad den gör av med.
Vi erbjuder produkter som en del av en fastighets yttre skal i form av ett tak, en fasad, ett balkongräcke eller ett fönster. Vi erbjuder opaka solceller och vi erbjuder semitransparenta solceller för produktion av elektricitet som samtidigt stänger ute solvärme.

Läs mer här. 


Erbjudandet i sammandrag

• Valör och nominellt belopp: 5000 SEK per obligation. Lägsta belopp att teckna är fyra (4) obligationer (20 000 SEK). Därefter i poster om en (1) obligation

• Ränta: Årligen 8,75 %

• Ränteförfallodagar: 15 januari och 15 juli, med första utbetalningsdag 15 januari, 2019

• Utgivningsdag: 10 juli, 2018

• Lånebelopp: 150 MSEK med övertilldelningsrätt om ytterligare 150 MSEK, dvs. maximalt 300 MSEK

• Återbetalningsdag: 9 juli, 2023

• Preliminär första handelsdag, förutsatt godkänd ansökan: 16 juli, 2018

• Teckningsperiod: 29 maj - 18 juni 2018