Tandvård för äldre: behov och utmaningar

Att tandhälsan blir sämre med åldern är vanligt och det kan påverka både livskvaliteten och allmänhälsan negativt. Aqua Dental, en av Sveriges ledande tandvårdskedjor, arbetar aktivt för att möta de äldres ökade behov och övervinna de utmaningar som äldre patienter står inför.

Behov av tandvård hos äldre

Äldre patienter har ofta andra typer av tandvårdsbehov än vad yngre patienter har. Det kan exempelvis vara allvarliga problem med tandsjukdomar som tandlossning och karies. Till följd av detta finns det även ett större behov av behandlingar som tandimplantat och proteser. Slutligen är ofta muntorrhet ett vanligt problem hos äldre. Det kan exempelvis uppstå på grund av vissa mediciner och ökar i sin tur risken för karies.

 

Aqua Dentals insatser

De äldre har i många fall ett större tandvårdsbehov än de yngre generationerna. Vilket i sin tur leder till högre kostnader och att vissa kanske undviker tandvården och på så sätt nödvändig vård. På Aqua Dental vill man att tandvården ska vara tillgänglig oavsett ålder. För att även de äldre ska få tillgång till den tandvård de behöver erbjuder tandvårdskedjan bland annat en förmånlig och individuellt framtagen delbetalningslösning. På så sätt kan deras patienter dela upp sina tandvårdskostnader till ett fast månadspris som baseras på den totala behandlingskostnaden. 


Tandvård för de äldre är en viktig och komplex fråga som kräver särskild uppmärksamhet och resurser. Genom att adressera de specifika behoven och utmaningarna som äldre patienter står inför, strävar Aqua Dental efter att förbättra tandhälsan och livskvaliteten hos de äldre.