Trött på höstens kala träd? Låt lagerhäggen och bokhäcken muntra upp!Sommaren börjar lida mot sitt slut, och hösten smyger sig på; kanske har du redan märkt hur löven utanför köksfönstret börjar gulna, för att så småningom lägga sig som ett täcke över marken?

Höstens färger må vara vackra, men när november närmar sig och träden står gråa och kala, börjar vi väl alla åter längta efter vårens knoppar och gröna blad? Men dit är det ännu långt kvar, och att gå omkring och längta efter vår, när sommaren ännu är här, blir både utdraget och dystert. För dig som ändå känner så, finns det en utmärkt lösning! Hos den ståtliga, vackra och gröna lagerhäggen sitter bladen kvar året om, utan att ändra färg!

Oavsett årstid och temperatur står denna häck, som också går under namnet Prunus laurocerasus, grön och präktig. Under våren, den första blomningsperioden, slår vackra och väldoftande vita blommor ut. Där trivs fjärilar och andra insekter väl. Därefter kommer bären; men låt dig inte luras av deras lockande, druvliknande utseende. Både bären och bladen är nämligen giftiga.

Tack vare sin lättskötthet är prunus laurocerasus ett perfekt alternativ för dig som inte har tid att spendera timmar i trädgården. Det räcker att beskära häcken en till två gånger per år, och det är i princip omöjligt att misslyckas - du kommer knappt märka av det förrän grenen har täckts av nya skott.

Ett lyxigare alternativ

Om du söker ett lite lyxigare alternativ, men som är lika lättskött som lagerhäggen, är en bokhäck kanske något för dig? Precis som prunus laurocerasus, är bokhäcken (Fagus sylvatica) en växt som behåller sina blad under vintern, och därför ger dig både insiktsskydd och en mer färgglad vardag. 

Också denna bör klippas ungefär två gånger om året, i början och i slutet av sommaren. Den formas då fint i strikta former om du så väljer, men kan också växa fritt och skapa sin egen unika elegans.

Tack vare sin popularitet bland fåglar och smådjur, kan du också vänta dig en rikare och livligare trädgård, med trevligt sällskap till morgonkaffet eller lekkompisar till barn och barnbarn.

Inga fler gråa vintrar!

Om lagerhäggen eller bokhäcken är vad du letat efter, behöver du inte vänta till våren för att planera. Båda två planteras bäst under sensommaren eller hösten, och växer snabbt upp till ståtliga, vackra häckar. Så när nästa års sommar är över, och höst och vinter närmar sig, behöver du inte längre bekymra dig över en grå och kal trädgård!