Typ 1 diabetes: ”En svår knut att lösa”

Varje år drabbas i snitt 900 barn och lika många vuxna i Sverige av typ 1 diabetes. Ingen botas. De står inför en livshotande och ibland förkortad verklighet som präglas av insulinbehandlingar och blodsockerkontroller dygnet runt, varje dag – resten av livet. Barndiabetesfondens nya symbol Blå Knuten uppmärksammar att typ 1 diabetes fortfarande är en olöst knut. 

Typ 1 diabetes är en obotlig sjukdom. Den innebär att kroppen slutar tillverka insulin och leder till att blodsockerhalten blir för hög. Personer som insjuknar behöver därför tillsätta insulin på egen hand för att hålla värdet i balans. Sedan Barndiabetesfonden grundades för 30 år sedan har forskningen fått mer resurser som lett till förbättrade behandlingar – men trots det ökar antalet drabbade i Sverige och i dag lever 8 000 barn med sjukdomen. Sverige, tillsammans med Finland är mest drabbat i världen. Hela familjer drabbas då sjukdomen kräver ständig kontroll, nattvak och oro. För att stötta forskningen kan du swisha en gåva till 900 05 97 – märk din gåva med "forskning". 

”Den vanligaste livshotande sjukdomen”
Forskare har beskrivit typ 1 diabetes som en svår knut att lösa; en gåta utan svar. Än finns inga botemedel utan sjukdomen kräver kontroll och behandling, dygnet runt, livet ut. Många får dessutom följdsjukdomar; nedsatt syn, nedsatt njurfunktion, hjärt- och kärlsjukdomar samt försämrad blodcirkulation och känsel i fötterna är bara några exempel. En vanlig men felaktig bild som många bär med sig är att typ 1 diabetes påverkas av kost och livsstil, men det stämmer inte. Det finns inga andra vägar än att föra forskningen framåt och statistiken talar sitt tydliga språk: Forskningen behöver mer resurser  och här kan du bli månadsgivare

– Sverige är, tillsammans med Finland, mest drabbat i världen. Typ 1 diabetes är den vanligaste livshotande sjukdomen hos barn. Vi måste få mer pengar till forskning så att vi kan lösa gåtan med typ 1 diabetes, säger Åsa Soelberg, Generalsekreterare på Barndiabetesfonden. 

Så här visar du att du är med i kampen mot diabetes typ 1
I samband med Barndiabetesfondens 30-årsjubileum lanseras den nya symbolen #BlåKnuten. Barndiabetesfonden behöver fler givare och fler som ökar kunskapen om typ 1 diabetes. Gör som många redan gjort; fäst ett blått band, snöre eller rep med en tydlig knut runt din handled, ett träd, din cykel – eller var och hur du vill. Fota knuten och dela i dina sociala medier med #BlåKnuten och #barndiabetesfonden.

Så här kan du stödja oss
Forskningen behöver mer resurser. Du kan antingen bli månadsgivare till Barndiabetesfonden eller swisha till 900 05 97 och märk din gåva "forskning". Varje gåva gör skillnad! Du kan också stödja oss på följande sätt:

Ge en gåva

Bli månadsgivare

Starta en insamling på Facebook

Få mer förståelse för typ 1 diabetes
Här nedan kan du klicka dig vidare för att förbättra dina kunskaper om typ 1 diabetes. 

Klicka här för att veta mer om typ 1 diabetes

Börja prenumerera på Barndiabetesfondens nyhetsbrev

Barndiabetesfonden stödjer forskningen inom typ 1 diabetes och är idag Sveriges största finansiär av forskning om typ 1 diabetes. Förutom insamling till forskning så driver vi projekt som syftar till att ge hjälp och stöd till drabbade barn, ungdomar och deras familjer.