Upplev ett stämningsfullt julbord i Kastellets vackra valv

Julen närmar sig med stormsteg och för många är julbordet en av säsongens höjdpunkter. I historiska Vaxholms Kastell, med anor från 1500-talet, kan du uppleva ett smakrikt och stämningsfullt julbord utöver det vanliga.  
Vi bjuder på minnesvärt julstämning från första till sista stund, säger Annika Gorgiev, kökschef.

För många företag och privatpersoner är julbordet i Vaxholm Fästning en tradition. Upplevelsen börjar redan på Strandvägen i Stockholm, där besökarna kliver ombord Cinderellabåten och bjuds på glögg och pepparkakor under den 50 minuter långa resan genom skärgården, ut till Kastellet utanför Vaxholm. Man kan även välja att stiga ombord i Vaxholm.

När båten lägger till vid kajen välkomnas gästerna med varm äppelmust med ingefära, gjord över öppna eldar i ett gammalt fältkök. Och stämningen, den är direkt magisk, konstaterar Kastellets kökschef Annika Gorgiev, som anordnat julborden på kastellet sedan 2016.

På Vaxholms Kastell förenas tradition och nytänkande i en magisk mix, och upplevelsen blir garanterat minnesvärd. Efter äppelmusten slår man sig ner till bords i kastellet och beställer dryck innan man tar för sig av vår stora, KRAV-märkta buffé.

Julbord fullt av läckerheter
Redan i oktober börjar kökspersonalen förbereda julmaten. Köttbullar rullas och sillar tillreds för att allt ska vara i perfekt skick när de första julbordsgästerna anländer.

– På julbordet hittar man 13 sorters sillar, gravade laxar, torskcheviche, viltsalami, julskinka, hjortstek, pastejer, ostar från vårt lokala ostmakeri på Rindö och mycket, mycket mer. I år lägger vi dessutom ett extra stort fokus på veganska alternativ, även bland desserterna. 

Kastellets stenväggar och rustika inredning tillsammans med levande ljus tar dig tillbaka i tiden, till en plats där tradition och julens ande är starkt närvarande. Salarna är dekorerade med granris, julgranar och lyktor som skapar en mysig julkänsla och Annika berättar att det inte bara är maten som gör att gäster återvänder år efter år, utan just den unika atmosfären.

– Helgerna lockar många barnfamiljer medan vardagarna ofta fylls av kompisgäng och par som söker en minnesvärd kväll. Passa på att prova någon av våra roliga lagaktiviteter innan ni slår er ner vid bordet – välj mellan Jullagkampen och Julfångarna på Kastellet!

Läs mer om aktiviteterna här 

”En uppskattad tradition”
Alla gäster anländer och lämnar kastellet samtidigt, vilket gör sittningen rofylld och stressfri. När alla har ätit upp och är nöjda går man gemensamt ner till kajen och båten tillbaka mot stan.

– Hela servispersonalen följer med och vinkar av gästerna i strålkastarljus, vilket skapar ett mysigt avslut på kvällen och är en uppskattad tradition. Vi ser fram emot att den mysiga säsongen snart drar igång igen och hälsar både nya gäster och återkommande besökare varmt välkomna till oss!

Annika Gorgiev, kökschef på Vaxholms Kastell


Stromma
Stockholm arrangerar matkryssningar, båtutflykter och sightseeingturer i Stockholm och Göteborg.

I juletid erbjuder Stromma julbord i unika historiska miljöer – ombord på båtar från förra sekelskiftet, i pampiga Vaxholms Kastell och på världsarvet Birka vikingastaden. 
 
Läs mer här! 
https://www.stromma.com/sv-se/stockholm/