Vaxol – för dig med vaxproblem eller klåda i hörselgångenBesvär från öronen är vanligare än många tror, men ändå pratar man sällan om det. Det kan röra sig om allt från irritation och tinnitus till vaxproppar, torrhet och yrsel. Bäst mår öronen om de överlag får vara i fred, men ändå självbehandlar vi dem med osäkra metoder, med en mängd olika problem som följd.  

Du kan besväras av problem med öronen oavsett hur gammal du är. Funktionen i hörselgångarna kan lätt störas och därmed orsaka en överproduktion av vax eller uppkomst av vaxproppar. Även individuella orsaker, som trånga, rynkiga eller håriga hörselgångar kan påverka öronvaxets produktion och funktion. Om vaxproppar eller överproduktion av vax inte behandlas kan det ge upphov till nedsatt hörsel och yrsel, liksom värk och ibland även tinnitus. Det kan till och med påverka till hosta, förklarar Ylva Pilhall Hennings, produktchef för området öron-näsa-hals vid Abigo Medical AB.

Köp Vaxol på Apoteket.se

Hörlurar påverkar vaxproduktionen
Problemen kan bero på att man dagligdags använder öronproppar eller hörlurar, vilket påverkar både huden och vaxproduktionen. Äldre människor använder ofta hörapparater och har dessutom en försämrad funktion helt naturligt, med torrare hud i hörselgången och sämre vaxproduktion.
– Problem med till exempel klåda och vaxproppar är betydligt vanligare än många tror. Hela 4 procent av alla som söker sig till primärvården gör det för att få hjälp med vaxproblem och öronspolning, trots att det finns enkla sätt att förebygga problemen. Man beräknar att så många som 5 procent av vuxna och över 35 procent av äldre har besvär. I Läkemedelsverkets informationsmaterial Läkemedelsboken finns mer information för den som är nyfiken.

Bomullspinnar bör ej användas
Ylva betonar att öronvax är både naturligt och hälsosamt; det skyddar örats hörselgång mot allt från vatten och damm till yttre påverkan. Det både rengör och mjukgör alldeles utmärkt på egen hand. Ändå för många in föremål i öronen för att de tror att de behöver göra rent dem. Dessa kan lätt skada den tunna huden i hörselgångarna.
– Bomullspinnar ska till exempel inte användas alls, bland annat för att de riskerar att trycka vaxet längre in i örat. I värsta fall kan det orsaka stora problem med hörseln. I stället ska du satsa på en produkt som varsamt smörjer öronen och löser upp vaxet, som Vaxol, understryker hon.

Här hittar du Vaxol hos Kronans Apotek

"En nattkräm för huden"
Vaxol är en produkt som distribueras av Abigo Medical i hela Norden; det är en öronspray som både lindrar klåda och irritation och löser upp vaxproppar. Sprayen följer alla medicintekniska standarder och är baserad på 100 procent farmaceutiskt renad olivolja – därför innehåller den inga konserveringsmedel eller allergena färg- eller doftämnen.
– Huden i hörselgången är känslig och påverkas av ålder, precis som kroppens övriga hud. Har man känningar av vaxproblem eller klåda i hörselgången kan jag rekommendera att spraya förebyggande med Vaxol på kvällen innan man går och lägger sig, ungefär som en slags ”nattkräm” för hörselgången. Det är både välgörande och skonsamt.

Se enkla filmen om hur du använder Vaxol

 

Vaxol är enkel att använda vid problem med vaxpropp; örat sprayas varje morgon och kväll i 4-5 dagar, vilket ofta räcker för att lösa upp många vaxproppar successivt. Vaxol fungerar helt naturligt med olivolja och enligt principen "fett löser fett" på öronvax, vilket hjälper till att hålla funktionerna i örat under kontroll. Därtill är den återfuktande, smörjande och lägger sig som en skyddande barriär på huden i hörselgången. Många äldreboenden har Vaxol som standardbehandling till sina inneboende, dels för att lösa upp vaxproppar med 4-5 dagars intensivkur och dels sprayas de äldre i öronen omkring två gånger per vecka i förebyggande syfte.
– Varje sprayning innehåller bara 0,05 ml olivolja, så det uppstår inget kladd och man behöver varken ligga ner eller använda fetvadd. I de få fall du har kvarstående symtom av vaxpropp kan det krävas att du behöver spola öronen, men då sitter proppen ofta löst. Därför blir en eventuell spolning inte lika traumatisk.

Skaffa din Vaxol från Apoteket Hjärtat

Blev helt symtomfri
Anna Tullsten är en av de som blivit hjälpta av Vaxol. Efter att i flera år ha haft kliande, irriterade öron fick hon rekommendationen att använda Vaxol – nu är hon helt symtomfri.
– Jag hade nästan vant mig vid klådan och ömheten eftersom jag hade haft det så länge. Efter att jag började använda Vaxol har irritationen försvunnit helt och det finns en känsla av att örat är rent, att det liksom ”andas” bättre eftersom det blir rengjort. Det har verkligen varit en lättnad, nästan befriande. Dessutom är sprayen så himla enkel att använda och den känns i stort sett inte alls. Nu använder jag Vaxol i förebyggande syfte, 1-2 gånger i veckan, och det håller kliandet borta.

Vaxol hos Apoteksgruppen

En generationsprodukt
På vissa håll har Vaxol till och med kommit att bli en generationsprodukt. Både 72-åriga Gunnel Larsson och sonen Tobias, 36, har haft nytta av den skonsamma sprayen.
– Problemet började när jag fortfarande yrkesarbetade; då använde jag en annan produkt, men den fungerade inte alls. Till sist behövde jag gå till vårdcentralen för att spola örat, men det var väldigt jobbigt. Sjuksköterskan som hjälpte mig rekommenderade att byta till Vaxol i förebyggande syfte, och på den vägen är det. Då jag nu för tiden använder hörapparat var jag lite orolig för att oljan skulle proppa igen själva hörsnäckan, men sprayar jag bara på kvällen innan jag går och lägger mig så är det inga som helst problem.

För Tobias började det med att han råkade trycka in vax för långt i örat efter att ha använt en bomullspinne; då låg det nära till hands att prova Vaxol – Gunnel hade ju fått så bra resultat.
– Jag blev i stort sett döv på ena örat, vilket var riktigt obehagligt, men jag avvaktade ett par dagar i förhoppning om att det skulle bli bättre. Sedan testade jag att använda Vaxol i en kortare period, men proppen kom ändå inte ut. Till sist gick jag till vårdcentralen för att bli spolad, men då var det inga som helst problem; örat var redan smörjt, så proppen kom snabbt ut och det gick väldigt bra.

Köp Vaxol hos Lloyds Apotek

Ylva avslutar med att konstatera att öronen är oerhört viktiga både för god hörsel och även för balansen, vilka påverkar social samvaro och god livskvalitet:
– Öronen behöver omvårdnad för att fungera som de ska, hela livet!

Vaxol® är en öronspray för örats hörselgång, som på ett naturligt och enkelt sätt mjukar upp och avlägsnar överflödigt öronvax samt vaxproppar. Vaxol® underlättar och minskar behov av öronspolning. Vaxol® lindrar klåda och irritation vid torr hud i hörselgången. Den smörjer och återfuktar huden i hörselgången och skyddar örat mot vatten.

  • Applicera med enkel och unik spray, utan rinn och kladd
  • Naturlig effekt med renad olivolja
  • Exakt dosering varje gång. Spraya - klart!

E-post: pharma@abigo.se
Web: www.vaxol.se

Här kan du köpa Vaxol: