Yazens nya, spännande behandling mot obesitas är här

I kampen mot övervikt har många provat otaliga dieter och viktnedgångsprogram, bara för att återgå till sin ursprungliga vikt kort därpå. Nu finns en ny aktör på marknaden i form av Yazen: Sveriges första digitala vårdgivare med fokus på medicinsk överviktsbehandling som med en unik och heltäckande lösning hjälper fler att uppnå en varaktig och hållbar viktnedgång.

  Med läkemedel, personliga behandlingsplaner och där du som användare får tillgång till läkare, dietister, psykologer och personliga tränare är Yazen en revolutionerande metod för att tackla obesitas, berättar Daniel Küng, patientambassadör på Yazen.

Övervikt och relaterade hälsoproblem har blivit en global epidemi som påverkar miljontals människor över hela världen. Detta till trots råder det fortfarande en stor brist på effektiva lösningar för viktnedgång – och forskning visar att åtta av tio personer som gått på enbart diet återgår till sin tidigare vikt efteråt. Behovet av ett nytt angreppssätt för att tackla överviktens många utmaningar är således stort och svaret kan finnas i form av svenska Yazen.

  Vi behandlar vikt med hjälp av läkemedel och tar ett helhetsgrepp kring problemet. Genom medicinen infinner sig ett lugn där behovet att hetsäta minskar och du har en kontinuerlig dialog med allt från dietister till tränare. Du får oftast svar inom en dag eller snabbare , vilket är som natt och dag jämfört med den traditionella vården, förklarar Daniel Küng.

Vill du veta mer?

En skräddarsydd plan
Som pionjär inom digital vård och medicinsk överviktsbehandling erbjuder Yazen en unik och holistisk metod för att hjälpa människor att bryta den frustrerande cykeln av viktuppgång och viktnedgång. Med en kombination av medicinsk expertis, individanpassade behandlingsplaner och moderna läkemedel tar Yazen itu med övervikten från alla tänkbara aspekter.

Processen börjar med en grundlig utvärdering med ett flertal frågor för att bedöma om Yazens tjänst är lämplig för dig. Därefter tas blodprov för att samla in hälsodata och viktiga värden – och för att skapa en skräddarsydd behandlingsplan specifikt anpassad efter dina mål och behov.

  Slutligen möts du av Yazens breda specialistteam där du har kontinuerlig dialog med din läkare, din dietist som hjälper dig med en balanserad kost, psykologen för att hantera eventuella underliggande faktorer som kan påverka din vikt. Tränaren designar ett skräddarsytt träningsprogram som passar din fysik och hjälper dig att nå dit du vill, berättar Martin Carlsson, mångårig överläkare, forskare, docent och chefsläkare.

  Det är få människor i Sverige som verkligen förstått hur revolutionerande det här är. För första gången kan obesitas behandlas effektivt utan att kräva operation. Tidigare har bieffekterna av fetma behandlats; diabetes genom att sänka blodsockret, blodtryck genom blodtryckssänkande och liknande. Det har dock inte varit möjligt att göra med grundorsaken – vikten. Det kan vi göra nu, och det är revolutionerande.

Att kunna behandla folk som tidigare inte har kunnat hjälpas är särskilt tillfredsställande, menar Martin. Även om de får ett modernt läkemedel för att gå ner i vikt innebär viktresan att möjligheten finns att kunna bli av med tidigare mediciner.

   Som följd av att ha gått ner i vikt minskar ofta smärtor i kroppen, många kan minska eller sluta med mediciner mot högt blodtryck, blodfetter eller antidepressiva. Det är helt revolutionerande det som Yazen gör.

Här kan du läsa mer om Yazen

Fått livet tillbaka
Linda Sedenborg är en av många patienter som anslutit till Yazens tjänst. Hon berättar att hon alltid varit överviktig, men att det blev påtagligt värre i samband med att hon fick barn – och 2014 var hon som allra störst på 150 kilo. Efter en genomförd gastric sleeve-operation gick hon därefter ner hela 50 kilo men gick lika snabbt upp igen. 

  Trots att jag skötte mig, kört alla dieter, tränat väldigt bra. Det var väldigt psykiskt påfrestande, säger hon.

I samband med att ha fått föregångaren till det nuvarande läkemedlet utskrivet av sin läkare kom hon i kontakt med Yazen via en grupp på sociala medier. Hon berättar att frågorna var många och att hon från början ställde sig mycket kritisk – men att det var värt att chansa för att se om det funkade. 

  De mediciner som Yazens läkare föreslog var billigare än de som jag tidigare haft, så det var enkelt att välja det istället. Därefter har det rullat på i en himla fart och jag trivs hur bra som helst, mår kanon och tycker väldigt mycket om min läkare, psykolog och tränare.

Linda berättar att hon ofta ser tillbaka på hur resan såg ut för henne och många andra som varit överviktiga. Från landstinget blev hon bedömd som överviktig och fick en sleeve-operation med två inbokade återbesök. Därefter var återkopplingen sval och åtgärderna få – och uppföljningar av prover och eventuella vitaminbrister var icke existerande.

  Nu har jag verkligen koll. Yazen fångar upp mig om jag har något som är lite ”off” och om jag gått upp lite och känner att psyket fått sig en törn blir jag snabbt omhändertagen och betryggad. Det är fantastiskt bra. 

Idag väger Linda 95,6 kilo, det lägsta hon någonsin vägt i vuxen ålder. Hon berättar själv att hon hänger med i mer, har mer energi och känner att hon blommat ut extra.

  Min man säger att det är som natt och dag. Jag började i oktober 2022 så det går väldigt fort. Vissa går ner ännu snabbare i vikt men det är inte det jag är ute efter, utan en hållbar lösning och inte det klassiska jojjo-bantandet som jag varit med om tidigare.

  Allt som allt känner jag att jag fått livet tillbaka och att man verkligen ler med ögonen igen. För det är jag evigt tacksam.

Yazen startades 2021 och är en registrerad svensk digital vårdgivare med patienter inom Europa.
Som vårdgivare är vårt mål att ligga i den absoluta framkanten vad gäller behandling av övervikt och fetma baserat på den senaste kunskapen och forskningen.

Vår metodik bygger på ett patientcentrerat arbetssätt med hela individens behov i fokus.

Vi som arbetar i tjänsten är läkare med särskilt intresse för behandling av övervikt och fetma tillsammans med dietister, psykologer och personliga tränare.

Victor Christophe

Learn More →