Välj rätt däck – både för miljön och säkerheten

Att välja rätt däck för dina aktuella förutsättningar är avgörande för att kunna framföra ditt fordon på ett så säkert och miljövänligt sätt som möjligt. Det är dock många faktorer som påverkar och det kan vara svårt att veta vilka däck som passar just dig. Här förklarar experterna på Däckteam i Sverige AB vad du bör hålla i tankarna när du väljer och byter däck.

Med hela 30 års erfarenhet av däckmarknaden är Däckteam en av Sveriges största och mest framgångsrika däckkedjor. Företagets vd och marknadschef, Mikael Johnsson, närmar sig själv 20 år i branschen; han berättar att många inte har vetskap om vilken avancerad produkt däck egentligen är och att det finns mycket att vinna på att tänka igenom sina däckval lite extra.
– Det finns en uppsjö olika däck beroende på vad du har för bil och vilken typ av körning du ägnar dig åt. Många prioriterar komfort, andra föredrar sportigare egenskaper och ytterligare andra fokuserar på att ha däck som presterar tyst. Det centrala är dock att du väljer rätt däck för rätt tid, men det kan skilja sig åt beroende på var i landet du befinner dig.

Se Däckteams sommardäck

 

Vi vet vilka däck du behöver!

Kompromissa inte med däckbytet
Enligt lag ska du köra med vinterdäck fram till den 31 mars och kör du med dubbdäck är sista dagen för byte till sommardäck den 15:de april. På grund av den rådande samhällssituationen har dock den perioden förlängts med två veckor, något som Mikael tycker är ett bra beslut av flera skäl. Det är lätt att glömma bort att du behöver byta däck och då blir framförhållningen lidande. Plötsligt är det nästan för sent och du rusar till verkstan för att boka tid för att byta, men risken är att det då är fullbokat.
– Vissa vänder sig då till pop-up-verkstäder som byter däcken på stående fot, men det kan kosta mer än det smakar; vi som auktoriserade verkstäder har höga krav vad gäller arbetsmiljö och kvalitet och kontrollerar såväl passform som dimensioner, fälgar och mönsterdjup. Detta motsvaras sällan hos pop-up-aktörerna. Eftersom din bil i förlängningen hålls kvar på vägen av fyra ytor som knappt är större än handflator är det inte värt att kompromissa i den här frågan. Därför är det viktigt att boka sitt däckbyte i god tid, så man inte står med skägget i brevlådan sista dagen.

Det här kan Däckteam hjälpa dig med

151 verkstäder ger hög tillgänglighet
Tack vare sitt franchisekoncept har Däckteam 151 verkstäder från Övrekalix i norr till Skurup i söder, vilket medför att det alltid går att hitta en verkstad i närheten. Eftersom varje verkstad ägs av de som driver den är servicenivån dessutom oerhört hög. Beroende på vilken verkstad man anlitar erbjuds ett komplett sortiment med allt från mopeddäck till entreprenaddäck i hela spannet från budget- till premiumalternativ och ett flertal andra förstklassiga valmöjligheter.
– Vår målsättning är inte att vara billigast, utan att ge högre service och kvalitet och därmed högre säkerhet än våra konkurrenter. Det är en klar styrka, betonar Mikael.

Hitta din Däckteamverkstad

Lågt däcktryck kan halvera livslängden
En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är däcktrycket. Enligt organisationen Däckrazzia kör så många som var sjunde svensk med alldeles för lågt däcktryck, vilket både ökar bränsleförbrukningen och sänker däckens livslängd. Är trycket 30 procent lägre än rekommenderat kan livslängden till och med halveras. Det spelar dessutom stor roll vad gäller säkerhet. Lågt däcktryck påverkar bilens köregenskaper, vilket kan spela kritisk roll i en utmanande situation. Mindre slitage innebär också mindre miljöpåverkan.
– Huruvida du väljer nitrogenfyllda däck eller luft spelar inte så stor roll, så länge du kontrollerar trycket i däcken regelbundet. Glöm inte heller att ha god koll på mönsterdjupet; lagen säger förvisso att du på sommardäcken kan ha ett djup på ner till 1,6 mm, men själv skulle jag aldrig köra med lägre än 3 mm djup. Allt som krävs är att det är blött på vägarna för att säkerheten ska äventyras. Så här i april kan vädret dessutom slå om mellan sol och ishalka på en handvändning, så det gäller att vara uppmärksam, men med rätt däck är du bättre rustad att hantera ett osäkert väglag, avslutar Mikael.

 

Däckteam grundades 1990 och är idag Sveriges största kedja när det kommer till däck och fälgar. Vi på Däckteam hjälper dig som kund att hitta rätt däck till ditt fordon oavsett om det rör sig om personbil, lastbil eller traktor. På någon av våra anslutna verkstäder, som i dagsläget är ca 150 st runt om i Sverige, kan du få hjälp med allt från däckskifte till däckförvaring. Varmt välkommen in till oss!

www.dackteam.se