Vad lockar dig mest? Är det att vara med på startup-resan hos tech-bolag, att bidra till välfärdens digitalisering eller den breda konsultrollen? Alla rollerna finns på plats och fortsätter växa i Norrlands största och hetaste IT-stad, Sundsvall – som också erbjuder ett friluftsliv och livskvalitet som tillhör Sveriges bästa.
Sedan 60-talet har Sundsvall varit en av de främsta städerna för den svenska IT-utvecklingen. Viktiga delar av skogens, finanssektorns och välfärdens digitala system har utvecklats i regionen, och idag arbetar ungefär 5000 personer inom området. Det gör Sundsvall till landets tredje största stad inom IT, sett till andel av arbetsmarknaden.
De senaste åren har en allt starkare tech-scen skapats, där tekniker som bland annat AI och IoT (Internet of Things) ligger till grund för digitala tjänster och produkter, vilket också matchar forskningen och utbildningen vid Mittuniversitetet med campus i Sundsvall.
En av de statliga myndigheter som just nu bygger nya välfärdstjänster är CSN, som har sitt huvudkontor i Sundsvall. På IT-avdelningen jobbar cirka 170 medarbetare, men behovet av kompetent IT-personal har exploderat på senare tid.
– Sammantaget finns en väldigt hög IT-kompetens i regionen och vi har utvecklande nätverk som gör att vi tillsammans kan föra digitaliseringen framåt till nytta för både samhälle och medborgare. Fler än någonsin väljer att studera och vi behöver därför ytterligare skarp och lösningsinriktad IT-kompetens. Vi har en spännande resa framför oss när vi ska bygga ett helt nytt systemstöd som är tänkt att underlätta för människor mitt i karriären att utbilda sig, säger Magnus Edlund som är IT-chef på CSN.
Här kan du se lediga jobb hos CSN.
Stort behov av konsulter
IT-konsultföretaget XLENT har gått från noll till 43 medarbetare i Sundsvall sedan starten år 2012. Harriet Wikström som är Senior Partner i XLENT-koncernen och vd i Sundsvall uttrycker att det ständigt finns plats för nya medarbetare – framför allt systemutvecklare och testare inom Java och Microsoft. Men hon känner också ett ansvar för att ge plats för nya talanger.
– Vi försöker se till att en till två nyutexaminerade, framför allt från Mittuniversitetet får jobb varje år, men senast anställde vi en person direkt från Yrkeshögskolan. Vi ser ett behov av att fortsätta växa här i regionen tillsammans med våra stora kunder som exempelvis Biometria, Telia och Kyrkans Pension.
Harriet Wikström anser att Sundsvall redan idag är en av Sveriges hetaste IT-städer och har unika förutsättningar att bli ännu hetare.
– Det finns ju en anledning att alla stora konsultföretag vill etablera sig här med alla myndigheter och IT-tunga organisationer, men det innebär även konkurrens om kompetensen. Jag tror att hela branschen i Sundsvall skulle vitaliseras om vi fick in mer kompetens från andra håll i Sverige, säger Harriet Wikström.
En större kompetensbredd önskas
Anders Härén är produktchef på Sundsvallsbaserade streamingtjänsten VOYD och har sysslat en hel del med rekryterings- och kompetensförsörjningsfrågor inom IT-sektorn även i tidigare anställningar. Han har rekryterat personal till Sundsvall både från utlandet och övriga Sverige och även lockat hit en del IT-kompetenta hemvändare.
– Sundsvall är verkligen en ”Hotspot” med nära till allt, vi slipper långa bilköer, är en attraktiv stad och har boendekostnader som är betydligt lägre än i våra storstadsregioner, säger Anders Härén
Samtidigt skulle Anders gärna se att det blev en större kompetensbredd i IT-branschen inom exempelvis UX i Sundsvall.
– Jag välkomnar fler produktföretag hit och vill att fler personer har modet att starta utvecklingsföretag och tech start-ups, det skulle skapa en större mångfald och fler valmöjligheter, menar Anders Härén.
Den breda och spetsiga bilden bekräftas av Lars Persson Skandevall, som är VD för regionens IT-kluster Bron Innovation
– Det är inget snack om att vi är mitt i en superhet region när det gäller digitalisering. Historien, kompetensen och drivet tillsammans med att vi erbjuder ett gott och enkelt liv för både medarbetare och företag gör att verksamheter mår bra och utvecklas här”, menar Lars Persson Skandevall.
Inflyttningsservice och livskvalitet
För de personer som väljer att flytta till Sundsvall för jobbet och karriärens skull, så har Näringslivsbolaget i Sundsvall en unik och praktisk inflyttningsservice. Det handlar om ett helt avgiftsfritt stöd till arbetsgivare som rekryterar personal från andra håll i Sverige och världen. Det kan till exempel röra sig om jobb till medflyttare, boende, skola och barnomsorg.
– Vi står väl förberedda att ta emot dem som vill vara en del av den växande IT-staden Sundsvall. Förutom goda jobbutsikter har vi även en vacker stadskärna, ett spännande kulturutbud och en internationell restaurangscen. Det är lätt att hitta den efterlängtade livsbalansen mellan karriär och rekreation i Sundsvall, avslutar Eva Nyh Hederberg, vd på Näringslivsbolaget i Sundsvall.