Sommaren är äntligen här – något som för många unga associeras direkt med sol, bad, kompisar och lång ledighet. Men för många är det istället tvärtom, och det långa sommarlovet kan bli både ensamt och helt utan roliga aktiviteter. Det vill Frälsningsarmén ändra på.
– Vi vill att alla barn och unga ska kunna komma tillbaka till skolan och känna att de har något att se tillbaka på; att de också gjort en massa kul, berättar Emilia Beijer, kampanjansvarig.
Efter en lång och kylig vinter är det flera som välkomnar den varmare tiden på året med öppna armar. Skolterminen rundas av och ett långt, långt sommarlov inleds – och många åker iväg utomlands, hittar på roliga äventyr eller njuter av sol och bad med sina vänner.
Det är dock långt ifrån alla som har möjligheterna att göra just detta – och anledningarna till det är flera, menar Emilia Beijer, kampanjansvarig på Frälsningsarmén.
– Ekonomisk utsatthet, psykisk ohälsa eller brist på en meningsfull sysselsättning är några exempel. Vi på Frälsningsarmén vill alltid värna om barn och unga som har det svårt, vare sig det är genom stöttning ekonomiskt, roliga aktiviteter eller att helt enkelt bara finnas där.
Det här kan ni göra i sommar – läs mer
Tillsammans med familjen
Genom Frälsningsarmén finns möjligheten att gå på exempelvis veckoläger till dagkollo, hajker och läger, besök till djurparker tillsammans med sin familj, idrott för unga – och väldigt mycket mer.
– Vi vet också att det är en tuff period för föräldrar som lever i ekonomisk utsatthet. De ser och hör alla som hittar på roliga saker med sina barn, men att de själva inte har förutsättningarna för att göra det. Därför jobbar vi också för att se till att barn, mammor och pappor får möjligheten att kunna njuta av roliga aktiviteter tillsammans med sina barn, förklarar Emilia Beijer.
Finns tillgängliga året om
Hon berättar vidare att det är just under sommarlovet som behovet av stimulans och aktiviteter är extra högt, men att deras arbete gentemot barn och unga är lika aktivt året om. Detta i form av olika samlingar i verksamheterna och roliga utflykter, möjligheten till bra läxhjälp och olika idrottstillfällen.
– Det vi kan erbjuda barn och unga är väldigt brett, och det är svårt att rabbla upp allt. Men det finns något för alla och vi vill alltid kunna finnas där och hjälpa till, säger hon och avslutar:
– Nu under sommaren blir det extra påtagligt när skolorna stänger och gemenskapen försvinner. Med vår hjälpande hand kan alla komma tillbaka till skolan i augusti och känna att det gjort massvis med kul.
Frälsningsarmén i Sverige finns i cirka 70 städer/kommuner med 113 verksamheter. Det är församlingsverksamhet med gudstjänster och gruppaktiviteter för alla åldrar.
Kåren/församlingen driver dessutom olika former av öppet socialt arbete. Av de 113 verksamheterna sker detta i större omfattning i 37 av dessa. Kårens sociala arbete riktar sig till olika målgrupper utifrån det lokala behovet. Det kan vara insatser för barn, ungdomar, arbetslösa, kvinnogrupper, äldre och ensamma och vi tar även emot ekonomiskt hjälpsökande.
Dessutom finns 20 sociala institutioner varav de flesta med heldygnsomsorg för missbrukare, men även för föräldrar och barn samt ungdomar i riskzon.