Priserna på mat, el och bränsle stiger kraftigt. Prisökningarna drabbar alla hushåll, men som alltid slår kriser hårdast mot de mest utsatta. Frälsningsarméns kårer och verksamheter runt om i Sverige märker ett ökat behov av hjälp.
Nästan två miljoner svenskar lever redan på gränsen till fattigdom. Just nu märker Frälsningsarmén dessutom en tydlig ökning av antalet hjälpsökande på sina kårer och sociala center.
– De som tidigare har levt på marginalen och utan buffertar, reder sig inte längre. Med stigande priser tippar gungbrädan över – åt fel håll. Många av de som kommer till oss har inte pengar till det mest grundläggande: mat, kläder, tandvård och mediciner. Det lär dessutom förvärras under vintern, berättar Daniel Back, ansvarig för det sociala arbetet på Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm.
Sjukpensionären Sune är en av alla som Frälsningsarmén hjälper. Efter skilsmässan för många år sedan drabbades han av en depression. Kort därefter hamnade han i hemlöshet – och levde så i 20 år. Nu har han äntligen kommit på fötter igen, även om han har svår värk i kroppen.
Så här arbetar Frälsningsarmén för att hjälpa hemlösa
Pengar till det nödvändiga
Sunes ekonomiska situation är minst sagt kärv. När hyran är betald har han bara några få tusenlappar kvar och de ska räcka till både mat, kläder, mediciner, färdtjänst och annat. Sune lever med ständig oro för de stigande priserna. Mest orolig är han för att han inte ska klara av hyran och bli av med sin etta. För han vill inte hamna i hemlöshet igen. Den dagliga frukosten och matlådorna från Frälsningsarmén gör att Sune kan prioritera hyran och slippa tvingas ut i hemlöshet.
Vill hjälpa de mest utsatta
Det krävs stöd för att möta det ökande hjälpbehovet; det handlar om grundläggande mänskliga behov: mat, kläder och tak över huvudet. En matkasse eller en matlåda kan göra stor skillnad för den sjukpensionär som tvingas välja mellan tandvård, hyra eller mat hela månaden.
– Vi har stora möjligheter att hjälpa, men vi är beroende av resurser. En frukost, en matlåda eller lite kläder till barnen kan göra stor skillnad för den som lever på marginalen, berättar Karin Hansson Lindgren, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Jönköping.
Hjälp de som är drabbade med en gåva – se här
Frälsningsarmén lindrar den akuta nöden och möter de grundläggande behoven, men hjälper även till varaktig förändring. På flera orter i landet erbjuds varm gemenskap, meningsfulla aktiviteter och stödjande samtal. Allt för att hjälpa så många som möjligt bort från utsattheten - till upprättade liv.
– Nu rustar vi inför vintern. Med stigande matpriser, elpriser och bränslepriser kommer situationen förvärras och hjälpbehoven öka. Fler riskerar att få sina liv raserade. Men låt oss göra vad vi kan för att förhindra det genom att redan nu lindra utsattheten. Tillsammans kan vi hjälpa de mest utsatta genom den här krisen!
Vårt arbete mot hemlöshet
Vi har en bred verksamhet där människor får sina grundläggande behov tillgodosedda; fysiskt, psykiskt, andligt och socialt. Både i våra dagcenter och på våra stödboenden ger vi möjlighet till att skapa förändring och stabilitet för den enskilde individen så att personen långsiktigt kan ta itu med sin livssituation som kan innebära pågående missbruk, hot, psykiska problem, ekonomiska svårigheter och dess konsekvenser.