Nu vill Sevan addera röra till de perfekta middagarna, luncherna och frukostarna. Med inspiration från Mellanöstern hoppas familjeföretaget leda fler svenskar till härligt stimmiga möten runt bordet – en krämig och len hummus i taget.
Sevan är familjeföretaget med rötterna i Mellanöstern och hummusfabriken i Sigtuna.
Sedan 80-talet har de arbetat för att sprida genuin matkultur från Mellanöstern till alla som bor i Norden. Ett middagsbord i taget. När Hratch Maroutian lämnade Libanon och slog sig ner i Sverige ville han ta med sig det bästa han visste — maten. Men inte bara smakerna, utan också kulturen. Där alla möts runt matbordet oavsett ursprung.
Det som började med blötlagda kikärtor i familjens kök har idag vuxit till en koncern med runt 500 produkter som säljs i hela Norden. Numera drivs familjeföretaget av sönerna Michael och Christopher. Köket har bytts ut till en helt egen fabrik, men kärleken till maten är precis densamma.
Idag omsätter koncernen en halv miljard kronor och sysselsätter fler än 50 personer med ursprung från över 20 olika länder. Samtidigt är familjen Maroutian fortfarande lika närvarande, nyfikna och aktiva.
Det finns mycket att hämta från Mellanösterns matkultur. Färger, kryddor, smaker – men kanske framför allt: sättet att äta på. Det finns en slags välkomnande öppenhet som Sverige ibland kan sakna. En beundransvärd imperfektion. På bord där mycket händer, och där alla är välkomna, blir måltiden något mer än bara mat – det blir ett tillfälle att mötas och samtala.
Det behöver inte vara perfekt tillrättalagt, eller finnas en rätt per person. Nej, Sevan vill ta stimmigheten och röran till nästa nivå. Kanske just av den enkla anledningen att den är härlig. En rörig middag, med många dipp-möjligheter, är en levande middag. Måltider där det alltid får plats en till, i samtalet och vid bordet.
En svensktillverkad hummus är vägen dit, menar koncernen. Sevans lena och krämiga hummus har redan tagit plats på många svenska bord, men matkulturen den representerar kan göra ännu större avtryck. Sevan vill att människor ska få upp ögonen för vad hummus kan göra för måltider.
– Det behöver inte finnas så många regler, eller servetter för den delen. Bara en hummus och en bit bröd kommer man långt på. Färre regler, mer bröd!, säger kategorichef Sara Herza leendes.
Uppskattad för sin konsistens och smak gör sig Sevans hummus utmärkt i många rätter – som tillbehör, på mackan, i salladen eller direkt ur burken. Oavsett om det är Sevan Hummus Original, varianten med soltorkade tomater eller röran med smak av chilihet harissa. Grundidén densamma: det gör inte något om det blir lite rörigt. För i röran kan bra saker hända, det är där människor möts.
Vår mat förenar och vi vill bidra till ett samhälle där alla känner sig välkomna till bords.
Vi satsar allt på att göra mellanösternköket till en större del av vardagen för alla konsumenter i Norden.