Alis dag på Kolmården gav honom ny kraft att kämpa

Ali, 6 år, behandlas för epilepsi och språkstörning och har i princip daglig kontakt med vården. Med stöd av välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag fick Ali åka med familjen till Kolmården för en välbehövlig och kraftgivande paus.
– Tillsammans kan vi se till att fler barn får en livsviktig paus i kampen mot sin sjukdom eller diagnos, säger Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.

Trots att Ali bara är sex år gammal är medicin och läkarbesök en del av hans vardag. Han har svårbehandlad epilepsi, fick nyligen diagnoserna adhd, autism och Tourettes syndrom och behandlas med flera mediciner. Ali har dessutom selektiv ätstörning så han får all medicin och även viss näring via sond. Alis vårdplan är omfattande men läkare vittnar om att det också måste finnas plats för pirrig förväntan och glädje.

Med en gåva till Min Stora Dag är du med och uppfyller önskningar för barn som lever med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Läs mer här

Jennifer McShane är generalsekreterare för Min Stora Dag. Hon berättar att de uppfyller önskningar och skapar glädjefyllda upplevelser, Stora Dagar, för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

– 200 000 unga i Sverige har en allvarlig sjukdom eller diagnos som på olika sätt gör ont och försvårar livet. En Stor Dag ger kraft att fortsätta orka kämpa i en tuff vardag.

Skapar livsviktiga upplevelser
Med En dag för att orka flera vill Min Stora Dag skapa medvetenhet om Stora Dagars viktiga effekt, om önskningar och drömmars betydelse för barn som kämpar och hur man som givare bidrar till att skapa livsviktiga upplevelser för unga med en allvarlig sjukdom eller diagnos.

Ge en gåva för att barn ska få kraft att fortsätta kämpa

Ali är ett av många barn som har fått möjligheten att för en dag helt och hållet få vara den sexåring han är och fokusera på djur och lek i stället för sjukdom och diagnoser. Jennifer McShane berättar att Min Stora Dag sedan starten år 2000 har gått från att hjälpa 16 barn till att under 2022 förverkliga Stora Dagar för 6 814.

– Det är vi glada för – men långt ifrån nöjda. Vår verksamhet är viktigare än någonsin. Vi märker dagligen tecken på en ökad ansträngning för och runt de drabbade barnen; dels i form av ett kraftigt stigande antal ansökningar om våra upplevelser, dels i dialog med familjer där en redan tung tillvaro blivit extra tuff i den ekonomiska krisen.

Läkare vittnar om positiv effekt
Med en gåva till Min Stora Dag är du med och uppfyller barns önskningar. Jennifer McShane konstaterar att betydelsen inte kan underskattas.
– Många läkare vittnar om hur förväntan, glädje och ljusa minnen stärker barnens återhämtning och läkning. Att känslan av utvaldhet ger extra kraft att tackla en tuff vardag. Vår vision är att alla barn som har en allvarlig sjukdom eller diagnos ska kunna få en glädjefylld Stor Dag. Med din gåva blir det möjligt.

Min Stora Dag uppfyller önskningar och skapar glädjefyllda upplevelser, så kallade Stora Dagar, för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. En Stor Dag ger kraft att fortsätta orka kämpa i en tuff vardag.

200 000 barn och unga i Sverige kämpar med en allvarlig sjukdom eller diagnos. Vår vision är att alla de ska få en glädjefylld Stor Dag.

Victor Christophe

Learn More →