Annie drabbades av bröstcancer – tvingades leva på existensminimumEn cancerdiagnos är en tuff kamp för både kropp och själ – men kan dessutom drabba patientens ekonomiska situation. Annie Berggren, 52, tvingades gå ner i arbetstid och levde på existensminimum.
– Cancer- och Allergifonden gav mig ett ekonomiskt bidrag som hjälpte mig på fötterna igen, säger hon.

Studier visar att en av tre kommer att drabbas av cancer. Den vanligaste formen bland kvinnor är bröstcancer, men tack vare mammografi upptäcks många fall i ett tidigt skede. När celldelningen börjar kan dock tumören växa fort – något som drabbade Annie Berggren, 52. Hon arbetar inom vården och har haft som vana att känna på brösten med jämna mellanrum för att se om något förändras. Hon var på mammografi 2016 och allt var som vanligt – men två år därpå kom beskedet som förändrade allt: hon hade drabbats av bröstcancer.

– Allt gick väldigt fort; en vecka efter diagnosen opererades jag och när behandlingen sedan började avlöste problemen varandra, berättar hon. Jag var nyanställd på mitt heltidsjobb inom vården, men efter cancerbeskedet gick jag ner till 75 procent tills jag påbörjade cellgiftsbehandlingen.

Sjukskrevs på heltid
En cellgiftsbehandling sker genom en så kallad ”pick line” i armen. Behandlingen innebär alltid en risk att bakterier kommer in i kroppen – något som drabbade Annie. Hon fick blodförgiftning och hamnade på akutmottagningen där hon kort därpå fick en propp. Annie sjukskrevs på heltid för att klara av alla tuffa behandlingar och biverkningar.

  Jag kände att jag bara tärde på samhället men inte tillförde någonting, säger hon. Stundtals kändes allting helt hopplöst och samtidigt behövde jag fasa för ekonomin, hålla koll på papper, utskrifter, söka efter ekonomiska bidrag och så vidare. Jag upplevde det som att jag föll rakt igenom samhällets skyddsnät.

Cancer- och Allergifonden ger stöd åt sjukdomsdrabbade – här kan du ansöka

En kurator tipsade om att se över utbudet av stiftelser och fonder för att Annie skulle kunna söka bidrag som skulle underlätta hennes ekonomiska situation. Genom samtalsträffar fick hon höra talas om flera andra personer som levt i samma verklighet – även personer som levde tillsammans med någon som hade en inkomst. Själv kämpade Annie att leva på en summa under existensminimum för att kunna försörja sig själv. En dag fick hon kontakt med den ideella insamlingsstiftelsen Cancer- och Allergifonden. Ett par månader därpå var anslaget beviljat.

– Jag fick ett ekonomiskt belopp som hjälpte mig på fötterna igen. Jag låg under existensminimum ett tag, så det här var guld värt.

Cancer- och Allergifonden är en ideell organisation, helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Verksamheten bygger på vetskapen att närmiljö och livsstil påverkar människans immunförsvar som i sin tur är en gemensam nämnare för cancer- och allergisjukdomar. Tillsammans med engagerade givare kan fonden finansiera banbrytande forskningsprojekt och ge bidrag som höjer livskvaliteten för svårt sjukdomsdrabbade medmänniskor, på väg i tillfrisknande eller under deras sista månader i livet.

Exempel på vad ett bidrag från dig kan hjälpa svårt sjuka med:

  • Sjukhusvistelse (per dag) 100 kr
  • Läkarbesök (Högkostnadskort) 1150 kr
  • Näringsdryck, dagsbehov 100 kr
  • Mediciner (Högkostnadskort) 2300 kr

Läs mer här